Ten rewelacyjny trik kuchenny odmieni twoje życie. Kiedyś pokazała mi go mama, a teraz stosuję go sama i dzielę się nim z innymi. Białe kryształki działają jak najlepszy środek, a kosztują niewiele. Wystarczy włożyć je do chłodziarki, a równocześnie znikną dwa nurtujące dylematy. Wypróbuj patent z cukrem w swojej kuchni, a będziesz mile zaskoczony efektem.
REKLAMA
Dbanie o lodówkę to sprawa nadrzędna
Zawsze powinniśmy dbać o swoją lodówkę – regularnie czyścić jej wnętrze i obchodzić się z nią tak jak należy (np. nie wkładać do niej gorących potraw). Higiena urządzenia jest kluczowa, bo przecież trzymamy w nim produkty spożywcze i to całkiem sporo czasu. Poszczególne półki warto systematycznie przecierać mieszanką wody i octu. Natomiast temperatura w środku chłodziarki powinna wynosić około 2-4°C. Jeżeli spadnie poniżej 0°C, wtedy żywność zacznie zamarzać i stanie się wręcz lodowata, z kolei wyższa niż 4°C sprzyja namnażaniu drobnoustrojów w jedzeniu.
Włóż cukier do lodówki. Nieprzyjemny problem zniknie ot tak!
Dlaczego warto włożyć cukier do lodówki? Aby pokonać problem, jaki stanowi nadmierna wilgoć. Chcąc się jej pozbyć z urządzenia, należy wsypać kilka łyżek białych kryształków do niedużej miseczki, a potem ustawić ją na półce w chłodziarce. Słodki produkt zbierze wilgoć niczym profesjonalny pochłaniacz. W ten sposób zabezpieczy produkty spożywcze przez rozprzestrzenianiem się bakterii i innych groźnych zarazków. Na tym nie koniec.
REKLAMA
Cukier pełni jeszcze jedną ważną funkcję w lodówce – absorbuje wyraziste aromaty. Ma to duże znaczenie, zwłaszcza gdy jesteśmy wielbicielami ryb, serów pleśniowych czy niektórych wędlin. Do dyspozycji mamy też inne produkty z kuchennej szafki, które pochłaniają aromaty. Tymi właściwościami mogą pochwalić się ziarenka kawy, ocet i soda oczyszczona. Jeśli akurat skończył ci się cukier, a w twojej chłodziarce unosi się brzydki zapach, włóż naczynko z naturalnym pochłaniaczem, który również znakomicie sobie poradzi.
Czytaj też: Włóż słuchawkę prysznicową do worka. Będzie jak nowa