Włóż czekoladę do surowego ciasta. Wyjdzie tak pyszny deser, że trudno będzie się oderwać

ciasto z czekoladą
fot. screen Youtube / Szybkie i Proste

Nie ma chyba osoby, która nie lubi czekolady. Najzdrowsza jest czekolada gorzka – ma wysoką zawartość kakao. W deserowej i mlecznej jest go znacznie mniej, a w białej – wcale. Toteż przyrządzając dzisiejsze ciasto, weź pod uwagę rodzaj czekolady. Specjał zrobi wrażenie na niejednym amatorze słodyczy. Gdy natrafiłam na tę mistrzowską recepturę, to nie kupuję już łakoci w cukierni. To apetyczne ciacho w zupełności mi wystarczy.

REKLAMA

Ciasto, w którym tabliczkę słodyczy wkłada się w środek masy, jest jedyne w swoim rodzaju. Skradnie serca wszystkich twoich bliskich.

Twórcy tego przepisu należą się owacje na stojąco. Kluczową czynnością w procesie tworzenia deseru jest umieszczenie na cieście całej tabliczki czekolady. To dzięki niej gotowy deser jest przepyszny, a każdy kęs rozpływa się w ustach.

Praca w kuchni nie zajmie ci całego popołudnia. Ciasto robi się błyskawicznie i to z kilku podstawowych składników. Wystarczy połączyć je ze sobą w adekwatnej kolejności, a potem upiec. Wczoraj podałam ten wypiek moim bliskim i bardzo im smakował. Oto prosty przepis krok po kroku

REKLAMA

Przepis na smaczne ciasto z czekoladą

Składniki:
350 g mąki pszennej
130 g cukru
3 duże jaja
200 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub deserowej
100 ml oleju rzepakowego
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego, lub esencja
odrobina soli
200 ml mleko, lub napoju sojowego

Opis przygotowania:
Pracę nad ciastem zaczynamy wbicia jajek do naczynia. Dodajemy do nich cukier, sól i dobrze mieszamy robotem. Kiedy powstanie puszysta masa, dolewamy mleko i olej. Wzbogacamy ciasto o esencję lub cukier wanilinowy.

Ucieramy, a po chwili dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia – uprzednio przesiane przez sito. Dokładnie rozprowadzamy, a potem wkładamy 1/2 masy do wysmarowanej olejem keksówki (długość ok. 20 cm).

Umieszczamy tabliczkę czekolady i przekładamy pozostałe ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez maksymalnie 40 minut. Deser studzimy na kratce. Smacznego!

REKLAMA

Rada: jeśli zamiast jajek użyjesz aquafaby (zalewy z ciecierzycy), a mleko zamienisz na napój sojowy i sięgniesz po czekoladę bezmleczną, to otrzymasz wegański wariant deseru. Też będzie pyszny.



Jak serwować czekoladowy deser?

Gdy ciasto ostygnie, możesz udekorować je lukrem lub cukrem pudrem. Pojedyncze porcje możesz też podawać z ulubionymi owocami i bitą śmietaną.

Czytaj też: Żółty Ser – ciasto bez pieczenia z 4 składników. Zrobisz je w 10 min

Podziel się: