Wielbiciele wytrawnych potraw przeważnie gotują pierogi z nadzieniem „na słono” i starają się tak doprawić farsz, by wyszedł bez zarzutu. To kluczowe, ale nie liczy się tylko samo wypełnienie. Decydujące jest również ciasto (jego grubość, tekstura oraz smak), a poza nim woda, w której gotowana jest potrawa. Poznaj patent na ulepszenie smaku klasycznego dania.
Tradycyjne ciasto pierogowe powstaje z mąki, gorącej wody, soli i niekiedy odrobiny tłuszczu. Ten ostatni składnik skleja ciasto i sprawia, że jest sprężyste i prościej się je rozwałkowuje. Jednak ciasto na pierogi za każdym razem powinno smakować tak, jak przystało. Jeszcze jeden składnik, decydujący o kulinarnym sukcesie, to jajko, a dokładnie żółtko. Polepszy ono smak i dodatkowo barwę ciasta (nie będzie już blade). Jednak nie wymaga ono już dodatku białka (ciasto stwardniałoby).
Ciasto na pierogi można też wzbogacić o przyprawy i zioła. Poza niezbędną solą, warto pokusić się o dodanie:
»suszonego rozmarynu,
»odrobiny kurkumy (wzmocni barwę ciasta),
»tymianku,
»curry,
»oregano,
»cynamonu,
»bazylii.
W jakim celu gotuje się pierogi z dodatkiem liścia laurowego?
Przyprawy i zioła, w tym liść laurowy nada aromatu i konkretnego smaku wodzie, a także polepszy smak ciasta pierogowego z wytrawnym nadzieniem. Na osoloną wrzącą wodę wystarczy wrzucić listek laurowy (suszony lub świeży). Nie zaszkodzi też dodać trochę kolorowego pieprzu i 2-3 kulki ziela angielskiego.
Polecamy też umieścić we wrzątku, w którym gotują się pierogi, lubczyk (suszony lub świeży) oraz kozieradkę. Obydwa dodatki wraz z solą sprawią, że woda przejdzie „rosołowym” smakiem.
Czytaj też: Zastosuj ten trik podczas smażenia frytek. Tłuszcz nie będzie pryskał