Wrzuć to do pojemnika ze zwietrzałą kawą. Szybko odzyska aromat

kawa czarna
fot. Pixabay

Wiele osób o poranku sięga po parzoną czarną kawę, aby dodać sobie energii lub z przyzwyczajenia. Niestety często okazuje się, że jest zwietrzała. Podpowiadamy, co zrobić, gdy kawa utraciła swój aromat.

REKLAMA

Kawa to jeden z najpopularniejszych i zarazem najsmaczniejszych napojów na świecie, który sprawdzi się znakomicie na każdą okazję. Najlepsza kawa przyciąga swym aromatem i trudno się od niej oderwać. Natomiast gdy zwietrzeje, nie zachęca do picia. Wtedy większość ludzi z wielkim żalem wyrzuci opakowanie do śmieci i kupi nowe. Czy tak musi być? Wcale nie. Nie musisz z marszu kupować nowego opakowania, skoro w zasięgu ręki masz doskonałe antidotum.

Przyczyny utraty aromatu kawy

Kawa może wietrzeć z różnych przyczyn. Oto typowe czynniki:
-mocne promieniowanie słoneczne nie sprzyja kawie;
-wysoka temperatura niekorzystnie oddziałuje na jej świeżość;
-poprzez nadmierny kontakt z powietrzem dochodzi do wyparowania zapachu kawy, tym samym traci swój specyficzny smak;
-wysoka wilgotność powoduje, że zaczyna wydzielać woń stęchlizny;
-intensywne zapachy innych przypraw znajdujące się nieopodal kawy osłabiają jej aromat.

Co zrobić, gdy kawa utraciła swój zapach?

Gdy dostrzeżesz, że Twoja kawa zwietrzała, to nie spisuj jej od razu na straty. Jak ją uratować? Po prostu wrzuć do opakowania kostki ciemnej czekolady (kilka sztuk). Tutaj duże znaczenie ma czas, bo odświeżacz należy dokładnie zamknąć na mniej więcej dwa dni. Po tym czasie kawa ponownie nabierze mocy. Będzie dobrze pachnieć i smakować.
Aby nigdy więcej taka sytuacja nie miała miejsca, warto zapewnić kawie optymalne warunki do przechowywania. Zamiast dużych paczek, lepiej kupować te mniejsze, które będą zużyte prędzej. A kawa w małych opakowaniach zachowuje swój aromat na dłużej.

REKLAMA

Jak przechowywać kawę, aby nigdy nie wietrzała?

Kluczowe jest to, aby opakowanie z kawą zawsze dokładnie zamykać, najlepiej klipsem i położyć w miejscu chłodnym i suchym. Kawę w ziarnach należy mielić tuż przed parzeniem i nie robić zapasów.

Czytaj też: Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust? Te domowe sposoby warto znać

Podziel się: