Niezaprzeczalnym symbolem nadchodzącej wiosny są tulipany. To właśnie one są najchętniej wybierane przez panów na marcowe święto kobiet. Wielu osobom wydaje się, że ojczyzną tulipanów jest Holandia, ale rośliny pochodzą tak naprawdę z Turcji. Przez wiele stuleci były symbolem dostatku, obfitości i przynależności do wyższych sfer. Jeśli chcesz zadbać o trwałość tulipanów, wypróbuj kilka genialnych trików.
Co zrobić, żeby tulipany były dłużej świeże?
Po pierwsze przytnij im łodyżki. To metoda, która świetnie sprawdzi się w przypadku większości ciętych kwiatów. Weź poręczny dobrze naostrzony nożyk i odetnij końcówki łodyżek – najlepiej pod kątem 45 stopni. Usuń także część listków.
Ten zabieg sprawi, że sam kielich będzie skuteczniej przyswajał wodę. Wazon, w którym znajdują się rośliny, musi być czysty. Warto wrzucić do wody kapsułkę aspiryny albo położyć na dnie naczynia miedzianą monetę. Tulipany nie lubią towarzystwa innych kwiatów w wazonie, więc lepiej niej trzymaj ich na przykład wraz z żonkilami.
Tulipany nie lubią ciepła
Bukiet najlepiej postaw w niezbyt nasłonecznionym miejscu. Jeżeli kielichy kwiatów przechylają się w dół, a łodygi stają się coraz mniej elastyczne, to możesz je uratować w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że napełnisz naczynie chłodną wodą i włożysz tam kilka kostek lodu. Potem zanurz w takiej wodzie tulipany na około 10-15 minut. Kompozycja odzyska dawny wygląd – znów będzie odżywiona i piękna.
Zobacz też: Róża w doniczce zakwitnie jak szalona. Zastosuj 2 zasady pielęgnacji