Aromatyczna smażona wątróbka z dodatkiem cebulki i jabłka to absolutny hit. Będzie jeszcze lepsza w smaku, jeśli dodasz do niej oregano. Zapach tej przyprawy fantastycznie komponuje się z całym daniem i sprawia, że staje się ono lżejsze. Dosłownie – oregano przyspiesza trawienie.
Najlepsze dodatki do wątróbki
Są osoby, które w życiu nie zjedzą wątróbki, ale ma ona także rzeszę amatorów. Szczególnie drobiowa, która jest dość tania i prosta w przyrządzeniu.
Gdy smażysz wątróbkę, wrzuć do niej pokrojoną cebulę. Podduszone warzywo nabiera cudownego, lekko słodkiego smaku. Warto uwypuklić go jabłkiem. Gotową potrawę przeważnie doprawia się tylko pieprzem i solą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innych pachnących dodatków. Oregano to jedno z nielicznych ziół, które tak wspaniale pasuje do wątroby. Zamiast niego można sięgnąć po majeranek.
Przepis na wątróbkę z cebulką, jabłkiem i oregano
Składniki:
2 duże cebule
500 g wątróbki drobiowej
2 słodkie jabłka
2 łyżki mąki
pieprz, sól
1 łyżeczka oregano
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Mięso oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Każdą porcję po kolei obtaczamy w mące i umieszczamy na średnio rozgrzanej patelni. Gdy trochę się osuszy, podlewamy ją 2-3 łyżkami oleju i obsmażamy ze wszystkich stron.
Obraną cebulę przekrawamy na pół, kroimy w półkrążki, wrzucamy do mięsa. Smażymy wszystko na średnim gazie, aż cebula delikatnie się przyrumieni. Teraz dorzucamy kawałki jabłka, posypujemy potrawę pieprzem i oregano. Owoce krótko podsmażamy, przykrywamy patelnię i dusimy wszystko na niewielkim gazie przez ok. 10 minut. Przed serwowaniem wątróbkę solimy do smaku.
Czytaj też: Dodaj do rosołu 2 składniki. Cudownie podkręcisz jego smak