Dodaj do rosołu 2 składniki. Cudownie podkręcisz jego smak

rosół
fot. screen Youtube / Cooking the World

Rosół to jedna z ulubionych zup wielu Polaków i w sumie już niczego mu nie brakuje. Jednak czasami warto urozmaicić jego smak. Dodanie do bulionu kilku liści kapusty włoskiej, a także pomidora sprawi, że potrawa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Koniecznie wypróbuj tę wyjątkową recepturę.

REKLAMA

Kapusta włoska i pomidor podkręcą smak kultowej zupy

Dwa niestandardowe dodatki urozmaicą smak rosołu na tyle dużo, że na pewno to poczujesz. Z pozoru nie odpowiadający kompozycji świeży pomidor polepszy smak, barwę i teksturę zupy. Bulion będzie też klarowny.

Kapusta włoska ma lekko orzechowy smak, więc idealnie podkręci smak mięsa wołowego i drobiowego – różnicę dostrzeżesz już po wrzuceniu dwóch liści warzywa. Jeśli jednak jesteś ich wielbicielem, to możesz pokusić się o dodanie nawet kawałka główki.

REKLAMA

Receptura na aromatyczny rosół jest bardzo prosta. Warto skosztować smacznej zupy z dwoma wyjątkowymi składnikami.

Przepis na rosół z kapustą włoską i pomidorem

Składniki:
1 spora pietruszka
2 większe marchewki
kawałek dużego selera
1 goleń wołowa
1 skrzydło z indyka
2 podudzia kacze
1 szyja indycza
1 średni pomidor
kilka liści kapusty włoskiej
2 średnie cebule, opalone w płomieniu palnika
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
zielona część dużego pora
5-8 ziaren czarnego pierzu
pieprz i sól w ilości do smaku
3-5 ziaren ziela angielskiego

REKLAMA

Wykonanie:
Mięso oczyść, przełóż do garnka, zalej chłodną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj około pół godziny, a w międzyczasie usuwaj pływającą na powierzchni wywaru pianę.

Potem dodaj pozbawioną skórki i opłukaną włoszczyznę, czosnek z łupinie, opaloną cebulę, kapustę włoską i pomidora. Wsyp też przyprawy w kawałku. Rosół gotuj jeszcze przez 60 minut, a później odcedź, pozbywając się jarzyn i przypraw. Dopraw według uznania.

Rosół z kapustą włoską i pomidorami będzie doskonale smakował z dodatkiem solidnej porcji natki pietruszki. Dzięki niej nabierze świeżości i lekkości.



Czytaj też: Szybka zapiekanka pasterska. Ten rodzaj mięsa zagwarantuje najlepszy smak