Wykorzystaj cukinię, póki sezon. Te smaczne i proste kotlety znikną ze stołu w 5 minut

kotlety z cukinii
fot. screen Youtube / Sprint Cooking

Cukinia nadaje się do przygotowania wielu pysznych, lekkich i zdrowych dań. Tym razem nie będzie inaczej – mamy dla Ciebie rewelacyjny przepis na kotlety z tego sezonowego warzywa. Są łatwe w wykonaniu i mega smaczne. Z sukcesem zastąpią tradycyjne kotlety mięsne. Koniecznie wypróbuj tę letnią recepturę.

REKLAMA

Kotleciki z cukinii idealnie sprawdzą się na obiad. Wystarczy zaserwować je w towarzystwie młodych ziemniaków i ulubionej surówki. Taki zbilansowany posiłek zachwyci każdego domownika, a poza tym zaspokoi apetyt na długo. Oczywiście kotlety możesz podać też solo – bez powyższych dodatków. Wyśmienicie będą smakowały w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.

Przepis na wegetariańskie kotlety z cukinii

Składniki:
2 średnie jajka
1 cukinia – 370 g
2 ziemniaki – 250 g
2 małe marchewki – 150 g
1 cebula – 170 g
garść pokrojonego szczypiorku
szklanka bułki tartej – 100 g
2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
olej roślinny do smażenia – ok. 50 g
przyprawy: pół łyżeczki pieprzu, płaska łyżka soli, łyżka ziół prowansalskich

(*szklanka – 250 ml, podana gramatura warzyw przed obraniem)

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa zetrzyj na dużych lub drobnych oczkach tarki (w tym drugim przypadku warzywa będą miały bardziej zwartą strukturę). Jeśli masz duże zapasy cukinii, to możesz zrobić smakowity pasztet lub zupę. Dziś jednak skupmy się na kotlecikach.

Na początku umyj warzywa. Jeśli cukinia jest młoda i jest średniej wielkości, to wcale nie musisz jej obierać ani pozbywać się gniazd nasiennych. Wystarczy, że odetniesz jedynie oba końce. Jeśli natomiast cukinia jest starsza, to dokładnie ją obierz i usuń nasiona. W tym przypadku możesz sięgnąć po większy okaz, bo powstanie więcej odpadów.

REKLAMA

Marchewki, ziemniaki, cebulę także umyj, a potem obierz i rozdrobnij na średnich lub dużych oczkach tarki. Cebulę pokrój na małą kosteczkę, podobnie zrób ze szczypiorkiem. Teraz jarzyny przełóż do naczynia, dodaj płaską łyżkę soli i wszystko przemieszaj. Odstaw na 10 minut, aby warzywa uwolniły sok. Później je odciśnij – płyn do niczego Ci się już nie przyda. Odciśnięte jarzyny przełóż do oddzielnego, sporego naczynia.

Dodaj do masy 2 jajka, 0,5 szklanki bułki tartej, szczypiorek, 2 małe łyżki skrobi ziemniaczanej i pozostałe przyprawy. Masę dokładnie wymieszaj. Do naczynia dodaj resztę bułki tartej i formuj w dłoniach średniej wielkości kulki. Następnie obtaczaj je w bułce i lekko spłaszczaj. Znów panieruj w bułce i umieszczaj na talerzu. Ustaw patelnię na średnim gazie i rozgrzewaj, a potem wlej część oleju. Układaj pierwszą turę kotlecików. Smaż je na ogniu nieco niższym niż średni przez 6-8 minut na stronę – potrawa nie może się przypalić, tylko zezłocić. Usmażone kotlety warzywne smakują świetnie z dodatkiem swojskiego sosu, np. aioli. Smacznego.



Podziel się: