Jesień to bez wątpienia sezon, w którym w domach Polaków królują jabłka. Popularność tych owoców w naszym kraju zapewnia im nie tylko polskie pochodzenie, ale także dość niska cena. To właśnie z jabłek przygotowujemy pyszne przetwory czy też dodajemy je do smakowitych ciast. Jak jednak przechowywać te owoce, których nie udało nam się spożytkować i musimy magazynować je surowe?
Jak przechowywać jabłka?
Oczywiście najlepszym miejscem do przechowywania jabłek będzie piwnica. To właśnie tam panuje idealna temperatura, która zapewni, że jabłka nie popsują się zbyt szybko. Dodatkowo mały dostęp światła zapewni, że owoce długo pozostaną świeże.
Jabłka warto przechowywać w skrzynkach, które wyłożone są gazetami. Owoców nie powinniśmy w żaden sposób przykrywać, bowiem potrzebują one dostępu do powietrza.
Przechowywanie poza piwnicą
Co jednak w sytuacji, kiedy nie dysponujemy piwnicą? Czy jabłka powinniśmy przechowywać na oknie, bądź też w pięknej, dekoracyjnej misie ustawionej na stole? Okazuje się, że jest to pospolity błąd, który powoduje, że owoce szybko się popsują. Jabłka powinniśmy natomiast przechowywać w lodówce. Dzięki temu zachowają swoją świeżość nawet kilka miesięcy po ich zebraniu.