REKLAMA

tosty z jajkiem
fot. screen Youtube / Wild Soul. Cooking

Niedawno odkryłam przepis na przekąskę lepszą od chleba w jajku. Jest równie szybka w przygotowaniu, a do tego syci na długo i smakuje po prostu wybornie. Sprawdzi się na śniadanie, ale nie tylko. Gdy dopadnie cię głód, to receptura na tosty z jajkiem będzie jak znalazł. Nie będziesz musiał długo czekać, aż potrawa dojdzie. Chleb, jajko, śmietanę i przyprawy połączysz raz-dwa, a potem wystarczy wszystko krótko podsmażyć na patelni i gotowe. Trudno o szybszy, smaczniejszy i prostszy posiłek.

REKLAMA

Z reguły pod koniec tygodnia mam w chlebaku jedynie kilka kromek pieczywa, a w chłodziarce trochę jajek, kawałek żółtego sera i napoczęty kubek śmietany. Zanim zrobię większe zakupy, staram się spożytkować to, co od dawna zalega w mojej kuchni. Powyższe składniki to materiał na śniadanie prawie że idealne. Lepiej byłoby oczywiście zaopatrzyć się świeży chleb, jajka „0” lub „1” i dobry ser. Niemniej jednak efekty i tak będą zadowalające – bez względu, jakich produktów użyjesz.

Tosty z jajkiem przypominają kultowy chleb w jajku. Smaki tych obu specjałów też są do siebie podobne, ale niektórzy koneserzy się z tym absolutnie nie zgadzają. Sam musisz spróbować i ocenić.

REKLAMA

Przepis na wyśmienite tosty z jajkiem

Składniki:
»6 kromek chleba
»3 jajka (+ opcjonalnie kolejne 3 na wierzch tostów)
»150 g sera
»3 łyżki śmietany
»sól i pieprz
»oliwa z oliwek do smażenia

Opis przygotowania:
Jajka wybij do naczynia i rozbełtaj. Dodaj śmietanę, pieprz, sól i mieszaj wszystko na aksamitną masę. Zetrzyj ser na tarce o większych oczkach i mieszaj z masą śmietanowo-jajeczną.

REKLAMA

Porcje pieczywa maczaj w przyrządzonej mieszance, pilnując, by przystawała do ich należyta ilość jajka i sera. Następnie umieszczaj je na rozgrzanej patelni z oliwą, koniecznie masą do dołu i smaż do momentu, aż się zezłocą. Podawaj z naniesionym na wierzch żółtkiem albo sadzonym jajkiem. Smacznego.

REKLAMA