Pixabay.com

Jajko sadzone jest dobrym pomysłem zarówno na zdrowe i pożywne śniadanie, jak i smaczny obiad. Jak jednak je zrobić, aby wyszło idealnie? Okazuje się, że jest na to prosty sposób.

Jajka sadzone teoretycznie wydają się niezbyt trudne w przygotowaniu. Niekiedy jednak może nam to danie sprawić nieco problemów. Warto zatem znać kilka trików, dzięki którym potrawa będzie pyszna i idealnie przyrządzona.

Zanim rozbijemy jajka na patelni, musimy pamiętać o tym, aby odpowiednio wcześnie wyjąć je z lodówki. Idealnie przyrządzone będą jajka w temperaturze pokojowej, bowiem dzięki temu będą się równomiernie ścinać.

Dodatkowo należy pamiętać, że żółtko jajka nie powinno mieć jakichkolwiek przebarwień – wówczas nie będzie smaczne. Dlatego użycie soli do doprawienia powinno nastąpić tuż po jego usmażeniu.

Jeśli na białku zauważymy charakterystyczne bąbelki z powietrzem, oznacza to, że włączyliśmy za dużą moc palnika. Wówczas zmniejszamy ogień i dodatkowo najlepiej poruszać patelnią, aby nie przywierało podczas smażenia.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę