Wyrzucasz czerwone buraki z zakwasu? Nie rób tego!
Wigilijny czerwony barszcz przygotowujesz z własnego domowego zakwasu? Pozostałe po nim buraki wyrzucasz, gdyż uważasz, że nie przydadzą się w kuchni? Robisz błąd, gdyż te zdrowe warzywa, zawierające wielką ilość witamin i związków mineralnych, znakomicie nadają się chociażby do przyrządzenia pysznej sałatki.
Sałatka z kiszonych buraków jest szybka w przygotowaniu i znakomicie komponuje się z pieczoną gęsią lub kaczką, jak również na przykład z wołowymi policzkami. Świetnie sprawdzi się jako przekąska lub podana na lekką kolację.
Do zrobienia sałatki potrzebne nam będą:
– 5 szt. buraków z zakwasu
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżeczka cukru
– 1 cebula
– 1 duże jabłko
– szczypta kminku
– szczypta pieprzu
Danie przygotowujemy w następujący sposób:
Na tarce ścieramy buraki i jabłko. Cebulę kroimy w kostkę, dusimy na oleju i dodajemy do startych buraków i jabłka.
Całość doprawiamy kminkiem i łączymy z majonezem wcześniej wymieszanym z cukrem, solą i pieprzem.