Wyrzucasz czerwone buraki z zakwasu? Nie rób tego!

Zdj. ilustr./Pixabay



Wigilijny czerwony barszcz przygotowujesz z własnego domowego zakwasu? Pozostałe po nim buraki wyrzucasz, gdyż uważasz, że nie przydadzą się w kuchni? Robisz błąd, gdyż te zdrowe warzywa, zawierające wielką ilość witamin i związków mineralnych, znakomicie nadają się chociażby do przyrządzenia pysznej sałatki.

Sałatka z kiszonych buraków jest szybka w przygotowaniu i znakomicie komponuje się z pieczoną gęsią lub kaczką, jak również na przykład z wołowymi policzkami. Świetnie sprawdzi się jako przekąska lub podana na lekką kolację.




Do zrobienia sałatki potrzebne nam będą:

– 5 szt. buraków z zakwasu

– 2 łyżki majonezu

– 1 łyżeczka cukru

– 1 cebula

– 1 duże jabłko

– szczypta kminku

– szczypta pieprzu




Danie przygotowujemy w następujący sposób:

Na tarce ścieramy buraki i jabłko. Cebulę kroimy w kostkę, dusimy na oleju i dodajemy do startych buraków i jabłka.

Całość doprawiamy kminkiem i łączymy z majonezem wcześniej wymieszanym z cukrem, solą i pieprzem.