jedzenie

Jak podaje Polski Instytut Ekonomiczny, statystyczny Polak marnuje aż 247 kg jedzenia rocznie. Najczęściej marnowane są owoce, warzywa, wędliny, pieczywo, dania gotowe, mleko, ser i ziemniaki. Wyrzucamy jedzenie, ponieważ zapominamy o terminie ważności lub kupujemy za dużo. Jednak są metody, aby żywności nie marnować. Każdy wyrzucony zgniły owoc, resztka po obiedzie lub przeterminowany jogurt to także wyrzucone pieniądze oraz nie małe straty dla środowiska.

Podczas robienia zakupów warto mieć przy sobie listę zakupów, wówczas kupimy tylko produkty, których potrzebujemy. Listę najlepiej sporządzić przed wyjściem z domu, sprawdzić także zawartość szafek kuchennych i lodówki. W trakcie zakupów warto wybierać produkty z krótką datą przydatności, gdyż pozwoli to zaoszczędzić i zarazem ochronić przez zmarnowaniem produkty nadające się jeszcze do spożycia. Warto w kuchni gotować z resztek. Jest to ostatnio bardzo modna idea.

Należy też regularnie sprawdzać zawartość swojej lodówki (i także ją czyścić). Pozwoli to lepiej kontrolować terminy przydatności, przejrzeć czy owoce i warzywa nie są nadpsute, szybko zużyć produkty wymagające niezwłocznego spożycia i dopełnić braki. W dodatku zamrażanie to efektywny sposób na to, aby nie marnować pożywienia. Mrozić można prawie wszystko: mięso, pieczywo, warzywa, owoce, produkty mączne i inne.

Wyrzucasz jedzenie do kosza? Zobacz, co możesz z tego zrobić!

Wskazane jest, aby niekiedy robić domowe przetwory, a więc suszyć, konserwować i poddawać kiszeniu produkty, szczególnie sezonowe warzywa i owoce. W czasie posiłku, lepiej nałożyć na talerz mniej i ewentualnie sięgnąć po dokładkę, a niżeli nałożyć za dużo, a potem resztę wyrzucić. Następny sposób to właściwe przechowywanie produktów. Większość owoców i warzyw należy trzymać w dolnej szufladzie lodówki, a wędliny na środkowej półce. Mleko, jogurty, serki najlepiej ustawić na najwyższej półce, natomiast jajka przechowywać na bocznych drzwiach.

Obiad lub zupę, którą przygotowaliśmy na parę dni można przechowywać w garnku lub szczelnym pojemniku najwyżej 2-3 dni, na środkowej półce lodówki. Sypkie produkty typu mąki, kasze, można trzymać w specjalnych pojemnikach lub w szklanych słoikach. Pieczywa najlepiej trzymać w drewnianym chlebaku, papierowym lub lnianym woreczku.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna