skórka z mandarynek
fot. Pxhere

Wiele osób sięga po mandarynki podczas świąt, a ich aromat nierozerwalnie kojarzy się z ostatnimi dniami roku. Z tego powodu postanowiliśmy zdradzić kilka praktycznych zastosowań skórki z mandarynki.

Skórka mandarynki – jak ją wykorzystać?

Jeżeli kupicie owoce ekologiczne, to poza pysznym miąższem wykorzystacie także skórki. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kompotu lub grzańca. Będą też aromatycznym składnikiem marynaty albo sosu do mięsa. Jeśli skórkę namoczycie w wodzie, wtedy nada zapach domowemu środkowi czyszczącemu z wody i octu (należy je zmieszać w proporcji 1:1).

Resztki mandarynki możecie także zetrzeć, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni. W ten sposób powstanie syrop, który pomoże uporać się z chrypką oraz kaszlem. Gdy zalejecie obierki płynnym miodem i dodacie kurkumę lub imbir, to pogłębicie jego moc.

Ze skórki możecie też zrobić domową nalewkę. Najpierw zalejcie 100 g obierek wódką bądź spirytusem (wystarczy 400 ml) i odstawcie na parę dni. Potem przecedźcie mieszankę i odstawcie w butelce, aby jeszcze poleżakowała. Będzie znakomita na trawienie.

Z obierek przyrządzicie też smaczny dżem. Zbierzcie dwie szklanki skórek i włóżcie je do garnka z chłodną wodą i przyciśnijcie czymś ciężkim (np. naczyniem). Obierki powinny być całkowicie zanurzone, muszą moczyć się przez 48 godzin, a wy zmieniajcie wodę dwa razy w ciągu dnia. Potem zalejcie je świeżą wodą i gotujcie ok. 30-40 minut, aż zrobią się miękkie. Przecedźcie je, a gdy wystygną, usuńcie z nich białe części i pokrójcie w kosteczkę. Na patelni zagotujcie wodę z dodatkiem cukru. Wlejcie sok z 1 cytryny i dodacie obierki. Wszystko gotujcie ok. 60 minut, aż całość zgęstnieje. Gorącą skórkę przełóżcie do słoika, po czym zalejcie powstałym syropem.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę