mniszek lekarski

Już niedługo na łąkach i polach pojawi się piękna żółta roślina, czyli mniszek lekarski (mlecz), który może być nie tylko kolorowym dodatkiem do wiosennej wiązanki, lecz także nieoszacowanym składnikiem rozmaitych przetworów. Podpowiadamy, co można przygotować z mlecza i jakie ma wartości zdrowotne.

Niektóre osoby traktują ten wiosenny żółty kwiat za chwast, a szkoda. Mlecz to wyjątkowo cenna dla naszego zdrowia roślina. Ma wiele zalet zdrowotnych, o których mało kto słyszał. Ponadto, zrobimy z niego mnóstwo smacznych przetworów.

Zalety mniszka
Właściwości lecznicze mniszka są znane już od wielu lat, nawet nasze prababcie przyrządzały z niego pierwsze majowe weki. Tymczasem szlagierowa roślina wraca do łask, a jej zalety zdrowotne zaskakują dalsze pokolenie. Mlecz ma żelazo, magnez, potas, sód oraz witaminę A, C i PP. Działa moczopędnie, rozkurczowo, przeciwzapalnie i wspomaga proces gojenia się ran.

Jakie rodzaje przetworów przygotujemy?
Z mniszka możemy zrobić zdrowy i pyszny miód, soki, napary, nalewki i odżywcze eliksiry do herbaty. Niezwykle drogocenne są nie tylko kwiaty mlecza, ale także jego pozostałe fragmenty. Z płatków możemy zrobić wyjątkowe wino, natomiast z korzenia – odwar. Liście można dodać do sałatki, zrobić z nich zielony koktajl albo smakowitą wiosenną zupę.

Kilka porad dotyczących zbioru mniszka
Kiedy zbierzemy kwiaty mniszka, rozmieśćmy je np. na gazecie i poczekajmy aż „wyjdą” z nich potencjalni „intruzi”. Jeśli mamy zamiar zbierać kwiaty mlecza, wybierzmy tylko bezpieczne miejsce lub własny trawnik. Lepiej nie zrywajmy go z terenów, które mogą być zanieczyszczone spalinami, metalami ciężkimi, nawozami czy smogiem.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna