Z tym składnikiem surówka z kiszonej kapusty jest milion razy lepsza. Przepis

surówka z kapusty kiszonej
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

My Polacy mamy ogromny sentyment do surówki z kapusty kiszonej. U mnie w domu gości dość często. Niedawno w notesie mojej mamy znalazłam recepturę, która wydała mi się bardzo interesująca, bo na liście składników widniał 1 zaskakujący produkt. Postanowiłam spróbować tej wersji. Kompozycja okazała się prawdziwym hitem na stole.

REKLAMA

Kapusta kiszona jest kwaskowata, ale ten smak na ogół równoważy słodycz marchewki. Surówka z tymi warzywami powinna znaleźć się obowiązkowo na naszym talerzu tej jesieni czy zimy. Jest bombą witaminową i wzmacnia nasz układ odpornościowy, a o tej porze roku łatwo o infekcje.

W domowej surówce mojej mamy ląduje również pokrojona zielenina, cebulka i olej roślinny. Jednak żaden z tych składników nie rzucił mi się tak bardzo w oczy, jak ten jeden. W przepisie mojej mamy kluczowym dodatkiem jest śmietana, obowiązkowo kwaśna.

Gdy skosztowałam tej odsłony, byłam pozytywnie zaskoczona smakiem kultowego specjału. Chociaż na początku pochodziłam sceptycznie do pomysłu z włączeniem nabiału, ale koniec końców okazało się, że ten krok to strzał w dziesiątkę.

REKLAMA

Przepis na smakowitą surówkę z kiszonej kapusty

Składniki:
1 średnia cebula
1 słoik kapusty kiszonej o pojemności 500 ml
1 łyżeczka pieprzu
pół pęczka natki pietruszki
100 g kwaśnej śmietany

Jak widzisz, lista składników potrzebnych do zrobienia surówki nie jest długa, a znajdziesz je bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Jeśli masz własną kiszoną kapustę, to jeszcze lepiej, a jeśli nie, to możesz ją przyrządzić wg tego przepisu. Priorytetowym dodatkiem jest kwaśna śmietana, która sprawnie zneutralizuje wyrazistość cebuli.

Opis przygotowania:
Odsącz z soku kiszoną kapustę, a następnie dokładnie ją posiekaj. Przełóż warzywo do sporego naczynia. Cebulę obierz z łupiny i także pokrój w kosteczkę. Dorzuć do kiszonki, a potem dodaj jeszcze posiekaną pietruszkę oraz czarny pieprz. Wszystko połącz ze śmietaną i odłóż na pół godziny, a wtedy smaki dobrze się przegryzą.

REKLAMA

REKLAMA

Jak serwować surówkę z kapusty kiszonej?

Surówka jest idealnym dodatkiem do prawie każdej potrawy mięsnej bądź roślinnej. Ze smażoną rybą czy kotletami schabowymi smakuje wybornie. Pasuje też do pulpetów z wędzonego tofu.

Podziel się: