Jeśli chcesz wzmocnić swoje pomidory i ogórki, a także zabezpieczyć je przed mszycami, przygotuj gnojówkę ze skrzypu polnego i zaaplikuj na swoje rośliny. Mnóstwo ogrodników chętnie po nią sięga. Dlaczego? Powodów jest wiele. Zobacz, jak ją przyrządzić.
Są osoby, które uznają skrzyp polny za zwykły chwast. I choć w ogrodzie czasami mamy z nim problem, to istnieje taki pomysł, aby go zastosować do pomidorów i ogórków w celu polepszenia ich kondycji.
Wpływ gnojówki ze skrzypu polnego na rośliny
Nawóz ten ożywia krzaki ogórków i pomidorów, a także poprawia ich ogólny stan. Na tym nie koniec. Pomaga przezwyciężyć wiele chorób, także grzybowe. Jest on głównie źródłem krzemu, który sprawia, że rośliny są mniej wrażliwe na sytuacje, które powodują u nich reakcje stresowe. Większość ogrodników nawóz ze skrzypu używa zazwyczaj profilaktycznie, aby przed czasem ochronić pomidory i ogórki przed rozwojem chorób, które zwykle je dopadają. Sprawdzi się również w walce z mszycami i przędziorkami.
Gnojówka ze skrzypu polnego pod pomidory i ogórki
Ten specyfik przygotujesz bardzo łatwo. Świeży (1 kg) lub suszony (300 g) skrzyp najpierw potnij na mniejsze kawałki, a potem wrzuć do średniego garnka. Zalej zioło 1 litrem wody, a potem gotuj na gazie przez 30 minut. Następnie odstaw mieszankę do wystudzenia.
Teraz preparat rozwodnij – wystarczy wlać 5 l wody (najlepiej deszczówki lub odstanej przez co najmniej kilka godzin kranówki). Taką mieszankę odstaw na 10-11 dni, a pojemnik przykryj szmatką. Możesz ją przemieszać raz dziennie (przez ten cały okres). Po wyznaczonym czasie nawóz na pewno już sfermentuje i będzie nadawał się do użycia. Przelej go do butelki z dozownikiem i spryskaj swoje uprawy.
Czytaj też: Banalnie prosty trik na wyhodowanie drzewka laurowego w domu