REKLAMA
ShareInfo.plPoradyZaaplikuj go pomidorom i ogórkom. Ożywi uprawy i chroni je przed mszycami

Zaaplikuj go pomidorom i ogórkom. Ożywi uprawy i chroni je przed mszycami

pomidory
fot. Pixabay

Jeśli chcesz wzmocnić swoje pomidory i ogórki, a także zabezpieczyć je przed mszycami, przygotuj gnojówkę ze skrzypu polnego i zaaplikuj na swoje rośliny. Mnóstwo ogrodników chętnie po nią sięga. Dlaczego? Powodów jest wiele. Zobacz, jak ją przyrządzić.

REKLAMA

Są osoby, które uznają skrzyp polny za zwykły chwast. I choć w ogrodzie czasami mamy z nim problem, to istnieje taki pomysł, aby go zastosować do pomidorów i ogórków w celu polepszenia ich kondycji.

Wpływ gnojówki ze skrzypu polnego na rośliny

Nawóz ten ożywia krzaki ogórków i pomidorów, a także poprawia ich ogólny stan. Na tym nie koniec. Pomaga przezwyciężyć wiele chorób, także grzybowe. Jest on głównie źródłem krzemu, który sprawia, że rośliny są mniej wrażliwe na sytuacje, które powodują u nich reakcje stresowe. Większość ogrodników nawóz ze skrzypu używa zazwyczaj profilaktycznie, aby przed czasem ochronić pomidory i ogórki przed rozwojem chorób, które zwykle je dopadają. Sprawdzi się również w walce z mszycami i przędziorkami.

Gnojówka ze skrzypu polnego pod pomidory i ogórki

Ten specyfik przygotujesz bardzo łatwo. Świeży (1 kg) lub suszony (300 g) skrzyp najpierw potnij na mniejsze kawałki, a potem wrzuć do średniego garnka. Zalej zioło 1 litrem wody, a potem gotuj na gazie przez 30 minut. Następnie odstaw mieszankę do wystudzenia.

REKLAMA

Teraz preparat rozwodnij – wystarczy wlać 5 l wody (najlepiej deszczówki lub odstanej przez co najmniej kilka godzin kranówki). Taką mieszankę odstaw na 10-11 dni, a pojemnik przykryj szmatką. Możesz ją przemieszać raz dziennie (przez ten cały okres). Po wyznaczonym czasie nawóz na pewno już sfermentuje i będzie nadawał się do użycia. Przelej go do butelki z dozownikiem i spryskaj swoje uprawy.

Czytaj też: Banalnie prosty trik na wyhodowanie drzewka laurowego w domu

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA