Buraki
YouTube | LearnHow2

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Mają one niezwykle dużo właściwości prozdrowotnych, a dodatkowo są po prostu przepyszne. Z ich pomocą możemy zrobić nie tylko barszcz, ale także sok, surówkę czy wreszcie uwielbiane przez wiele osób, zasmażane buraczki.

Obieranie buraków nie musi być zmorą!

Niestety, obieranie buraków nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Wszystko przez to, że sok tych warzyw ma bardzo intensywny kolor. Ślady po obieraniu buraków zostają nie tylko na naszych rękach, ale także na blacie, desce do krojenia czy nożach. Jak sobie z tym poradzić?

Obieranie buraków nie musi już więcej być nieprzyjemne. Wystarczy wprowadzić w życie ten sposób i będziemy mogli zapomnieć o zafarbowanej kuchni. Do średniego garnka wlewamy wodę i gotujemy do wrzenia. W międzyczasie dokładnie myjemy buraki, aby pozbyć się z nich ziemi. Następnie nieobrane buraki wkładamy do wrzątku i gotujemy około godziny, aż będą miękkie.

Koniecznie wypróbuj ten sposób!

Kiedy sprawdzimy ich miękkość, odcedzamy je na durszlaku, a następnie wrzucamy do zimnej wody. Dzięki temu zahartujemy buraki co spowoduje, że będą się one bardzo łatwo obierać. Przy użyciu noża odcinamy zdrewniałą nasadę buraka i teraz już skórka będzie odchodzić praktycznie bez naszej pomocy. Buraki są obrane szybko, bez brudnych rąk i kuchni, a przy tym skutecznie!

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę