Cebula i czosnek to popularne warzywa, które można hodować nawet na balkonie. Natomiast odżywkę do tych obydwu składników przyrządzisz w prosty sposób własnoręcznie w domu. Jednak najlepsze w tym wszystkim jest to, że do specyfiku użyjesz resztek, które przeważnie trafiają do kosza na śmieci.
Uprawa cebuli i czosnku
Warzywa te można uprawiać w długich grządkach w ogródku lub nawet w doniczce. Z kolei dorodne zbiory zapewni Ci specjalna odżywka do tych roślin.
Hodując oba warzywa, można delektować się także smacznym szczypiorkiem. Nie tylko cebula go wypuszcza, ale również czosnek. To doskonały dodatek np. do sałatek. Cebula i czosnek lubią słońce, dlatego warto usytuować je na jasnym stanowisku. Aby plony były obfitsze, ważne jest ich nawożenie. Wykorzystaj skórki po bananach – zrobiony z nich nawóz będzie naturalny, tani i ekstra skuteczny.
Ekologiczna odżywka ze skórek bananów
Najpierw zabierz się za przygotowanie odżywki do czosnku i cebuli – jej bazą są skórki po bananach. Ten bogaty w substancje pokarmowe środek zapewni Ci hojne plony, a jego przyrządzenie to bułka z masłem.
Potrzebujesz dwóch skórek z bananów. Pokrój je, a potem zalej litrem wody i odstaw mieszankę na dwa dni w ciemne miejsce. Po upływie tego czasu możesz podlewać czosnek i cebulę co 14 dni.
W skórkach znajduje się mnóstwo cennych witamin i minerałów (m.in. azot, potas, fosfor). W związku z tym warto dokarmiać nimi warzywa cebulowe. Dzięki substancjom obecnym w bananowym odpadku czosnek i cebula będą właściwie się rozwijać. Domową odżywkę możesz zrobić też w inny sposób.
Patent na nawożenie warzyw cebulowych
Jeśli nie masz zamiaru czekać 2 dni, spróbuj przyrządzić odżywkę inaczej. Wtedy będą Ci potrzebne 3 skórki po bananach. Wystarczy je ususzyć (np. piekarniku w temp. 60°C), a potem mocno rozdrobnić i połączyć z górną warstewką gleby.
Czytaj też: Czosnek urośnie duży jak pięść. Wystarczy wykonać 1 zabieg