Zastosuj ten trik, a frytki wyjdą sprężyste i mega chrupiące

smażone frytki
fot. Pixabay

Większość z nas uważa, że przygotowanie frytek to nic trudnego. Okazuje się jednak, że proces ten przysparza niekiedy sporo trudności. Wtedy najczęściej zamiast sprężystych i chrupiących frytek, otrzymujemy po usmażeniu przypalone albo zbyt blade słupki ziemniaków, które są w dodatku rozmoknięte. Radzimy, co zrobić, aby tego uniknąć. Poniżej znajdziecie przepis na dobre frytki.

REKLAMA

Frytki to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Można jeść je solo albo podać do surówki i ryby czy kotleta, w ten sposób będą wyśmienitym i sycącym uzupełnieniem obiadu. Jednak czasami, mimo starań, frytki wychodzą dalekie od ideału. Na szczęście dzięki poniższej recepturze, wasza ziemniaczana potrawa będzie złocista i chrupiąca.

Sposób na idealne frytki. Zastosujcie trik z cukrem

Jeśli pokroicie ziemniaki w słupki i na kilkanaście minut zatopicie je w wodzie z cukrem, staną się sprężyste i pyszne. Cukier w czasie smażenia ulegnie karmelizacji, a w rezultacie przekąska będzie tak chrupka, jak nigdy. Jeszcze lepszy efekt uzyskacie, gdy smażenie podzielicie na dwie tury. W pierwszej zamkniecie strukturę warzywa i zapobiegniecie przesuszeniu, natomiast w drugiej nadacie mu cudownej chrupkości.

REKLAMA

Jak przygotować idealne frytki? Przepis krok po kroku

Składniki:
1 kg ziemniaków typu B lub C
2 litry wody
2 łyżki cukru
1 litr oleju roślinnego

Sposób wykonania:
Obierz i opłucz ziemniaki, pokrój je wzdłuż na plastry, a potem w słupki (o grubości ok. 1 cm). Kawałki kartofli przełóż do naczynia z wodą i opłucz. Mętną wodę wylej i powtórz czynność jeszcze 3 razy. Dzięki temu uwolni się skrobia, która zatrzyma wilgoć w warzywach. Teraz pora na kąpiel w cukrze! Dwie łyżki białych kryształków rozpuść w około 2 litrach wody. Do naczynia wrzuć ziemniaki i odłóż je na 20 minut. Po tym czasie wylej wodę i starannie osusz ziemniaki ręcznikiem papierowym.

REKLAMA

Do głębokiego rondla bądź garnka wlej olej i rozgrzej go do temp. 150°C. Warzywa partiami wrzucaj do garnka i smaż kilka minut do czasu, aż powstaną na nich skorupki (na tym etapie frytki muszą się ugotować wewnątrz, nie mogą się spalić z zewnątrz). Usmażone słupki ziemniaków wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej wprost na talerze i odstaw do wystudzenia. Olej powtórnie umieść na gazie, ale tym razem rozgrzej go do temp. 175-180°C. Przełóż do niego ostudzone frytki i smaż, aż ładnie się zarumienią. Później wyciągaj je łyżką cedzakową i podawaj oprószone solą.

Podziel się: