Folia spożywcza to bardzo praktyczny wynalazek i ma ją większość osób w swojej kuchni. Czasami podczas pakowania żywności, materiał zaczyna się rwać lub mocno kleić. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić.
Posługiwanie się folią w codziennym życiu jest dla nas czasami sporym wyzwaniem. Przedmiot ten może być zbyt kleisty i lepić się sam do siebie, przez co trudno jest nim operować, tzn. rozwijać czy dzielić na mniejsze kawałki. Na szczęście istnieje metoda na to, by folia mniej się kleiła i przestała rwać podczas rolowania. Wystarczy włożyć ją do zamrażalnika.
Folia przestanie się nadmiernie kleić. Oto sposób na rozwiązanie problemu
Włóż folię spożywczą do zamrażarki na co najmniej kilka minut lub trzymaj ją tam na stałe. W niskiej temperaturze jej struktura ulegnie modyfikacji – utraci elastyczność i przestanie się nadmierne kleić czy rwać. Zmianę na plus odczujesz przy każdym pakowaniu kanapek czy innych rzeczy. Rozwiniesz ją i potniesz na mniejsze fragmenty błyskawicznie. Owijanie jedzenia pójdzie równie szybko.
Praktyczne zastosowanie folii spożywczej
Folia przydaje się podczas transportu różnych rzeczy. Wystarczy owinąć w nią, np. garnki. Zostaną bezpiecznie przewiezione w inne miejsce.
Jeśli przykryjesz półki w chłodziarce folią, wtedy nie będziesz musiał tak często jej sprzątać. To dobry materiał ochronny.
Czasami zdarzy ci się zjeść tylko pół awokado, zadbaj o resztę owocu. Najlepiej natrzyj go sokiem z cytryny, a potem okręć ścisło w folię. W ten sposób awokado nie ściemnieje już na drugi dzień.