
Dawniej awokado gościło na naszych stołach tylko od święta, a dziś praktycznie jemy je na co dzień. Jest zdrowe, ma przyjemnie kremową konsystencję i można z niego stworzyć mnóstwo pyszności. Nieraz udaje się nam kupić w sklepie awokado w idealnym stanie dojrzałości, a czasami trafia się nam wyjątkowo twardy egzemplarz, który na razie nie nadaje się do jedzenia. Jeśli planujesz za chwilę robić guacamole czy inne danie, musisz mieć dojrzały i miękki owoc. Jeśli ten, który kupiłeś, jest twardy jak skała, nie martw się. Zastosuj ten trik, a dojrzeje w mniej niż pół godziny.
Czy twarde awokado jest jadalne?
Nie. Owoc niedojrzały praktycznie nie ma wcale smaku. W dodatku można poczuć w nim lekką gorycz i cierpkość. To nie wszystko. Spożywając takie awokado, możesz mieć potem kłopoty żołądkowe. Żadnego dania też z niego nie zrobisz, bo odrywanie pestki będzie sporym wyzwaniem, nie wspominając o roztarciu miąższu na gładkie purée.
Jak szybko zmiękczyć awokado?
Jeśli masz twardy owoc i możesz spokojnie zaczekać kilka dni na to, aż dojrzeje, schowaj go do papierowej torebki wraz z jabłkiem. Owoc ten wytwarza etylen, który przyspiesza proces dojrzewania. To metoda dla cierpliwych. Nie chcesz czekać tyle czasu? Skorzystaj z poniższej opcji.
Trik na miękkie awokado w minutę. Skorzystaj z pomocy mikrofalówki
Awokado nakłuj widelcem, wstaw do kuchenki, ustaw najwyższą moc i podgrzewaj przez ok. 20 sekund. Jeżeli owoc jest nadal za twardy, pogrzej go ponownie, ale przez najwyżej dziesięć sekund.
Brak mikrofali? Użyj piekarnika
Owiń awokado folią aluminiową i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C i piecz przez 5-10 minut (nie dłużej, bo owoc wyschnie na wiór).
Jak szybko zmiękczyć masło? Sprawdź tutaj.