Na kondycję naszej skóry ma wpływ mnóstwo czynników, w tym odpowiednio zbilansowana i dobrana dieta. Jak wykazano podczas szeregu badań, rodzaj posiłków, jaki spożywamy w istotny sposób oddziałuje na stan naszej cery i jej wiek. Ważną rolę w tym procesie odgrywa mango.

Bardzo duża liczba kobiet dąży do tego, aby ich cera przez możliwie jak najdłuższy czas pozostawała młoda, była pozbawiona niedoskonałości i zachwycała kolorem. Wraz z wiekiem jednak skóra staje się jednak coraz mniej atrakcyjna – traci swój blask, jędrność i pojawiają się na niej przebarwienia.

W celu zapobiegania tym negatywnym skutkom upływu czasu, wiele osób decyduje się na korzystanie ze specjalnych preparatów czy nawet zabiegów. Rzecz jasna stosowanie technik medycyny estetycznej w odpowiednim wymiarze nie jest niczym złym, jednak stosowanie mniej ryzykownych, tańszych, a przede wszystkim naturalnych sposobów walki ze złą cerą jest znacznie lepszym rozwiązaniem.

Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego dowiedli, że regularne spożywanie mango może mieć zbawienny wpływ na cerę. W ich badaniu, którego rezultaty opublikowano na łamach czasopisma ,,Nutrients”, w którym udział wzięło 28 kobiet w wieku postmenopauzalnym, jedna grupa spożywała pół szklanki mango cztery razy w tygodniu, zaś druga półtorej szklanki w tym samym czasie.

Do oceny stanu zmarszczek uczeni użyli specjalnej kamery, pozwalającej uzyskać obraz w wysokiej rozdzielczości. Autorzy badania przekonują, że taka metoda jest niezwykle skuteczna.

System, którego użyliśmy, pozwala precyzyjnie ocenić wygląd i stopień głębokości zmarszczek. U uczestniczek, które spożywały pół szklanki owoców cztery razy w tygodniu, odnotowano zmniejszenie widoczności zmarszczek głębokich o 23 proc. – powiedziała Vivien Fam, główna autorka badania, cytowana przez PAP.

Z drugiej jednak strony spożywanie dużej ilości tego owoca może również doprowadzić do przeciwnych skutków. Eksperyment naukowy dowiódł, że jedzenie sześciu szklanek mango tygodniowo nie wpłynęło pozytywnie na kondycję skóry, a ponadto doprowadziło do zwiększenia się zmarszczek.

Nasze badanie pokazuje, że warto uwzględnić mango w jadłospisie, gdyż działa ono odmładzająco na skórę. Zawarte w nim przeciwutleniacze i beta-karoten zapobiegają uszkodzeniom komórek. Tak jak w przypadku większości produktów spożywczych, nie należy jednak z ilością tych owoców w diecie przesadzać – powiedziała Fam.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria