Zbrylony cukier – jak przywrócić mu sypką formę? Wystarczy jeden trik
Cukier to obok soli jedna z najczęściej używanych w kuchni przypraw, którą w zasadzie każdy ma w swoim domu. Źle przechowywany może zamieniać się w nieestetyczne bryłki. Na szczęście istnieje pewien patent, który pozwoli przywrócić mu luźną formę.
REKLAMA
Cukier przydaje się w kuchni dość często, zwłaszcza jeśli przyrządzamy domowe ciasta (np. serniki, szarlotki) lub inne smakołyki. Co ciekawe, można nim także doprawiać pomidory. Niestety zbrylone kryształki cukru komplikują jego zastosowanie. Aby zapobiec tworzeniu się grudek, zastosuj pewien trik. Przyda ci się do tego kawałek chleba.
Koniec z nieestetycznymi bryłkami cukru
Jeśli zauważyłeś, że w twojej cukiernicy lub innym naczyniu cukier zmienił się w zbite bryłki, włóż do niego kawałek chleba. Nadmiar wilgoci obecny w powietrzu zostanie szybko wchłonięty przez pieczywo, w efekcie przyprawa zmieni swą konsystencję na sypką. Niemal identycznie zadziała jabłko. Umieść w pojemniku z cukrem cząstkę tego owocu, który po pewnym czasie ściągnie nadmiar wody z powietrza, dodatkowo sprawi, że powstające bryłki słodkiej przyprawy zaczną się rozpadać. Sprawniej będzie je rozkruszyć i wykorzystać produkt. Z już istniejącą rzeszą grudek cukru poradzi sobie także dodatek cytryny i marchewki. Tu jednak warto zachować spokój, bo rezultaty – w postaci cukru bez bryłek – zobaczymy dopiero po upływie 48 godzin od położenia w nim kawałka danego produktu.
Jak przechowywać cukier?
Idealne miejsce powinno być suche i chłodne. Aby zapobiec zmianie struktury cukru i powstania bryłek najlepiej przechowywać przyprawę w opakowaniu z pokrywką. Pojemnik należy położyć w miejscu, gdzie nie będzie narażony na ciągłe wahania temperatury. Dobrze sprawdzi się szafka z przyprawami lub obszar na blacie daleko od okna, czajnika czy kuchenki.
REKLAMA