
Kwiaty doniczkowe dodają wnętrzom przytulności i są też pożyteczne. Przeważnie nie mamy z nimi kłopotu, bo musimy je tylko podlewać i wzmacniać odżywkami, ale nawet mimo pielęgnacji potrafią nam czasem zrobić na złość. Gdy ziemia pod nimi zaczyna pleśnieć, to znaczy, że musimy działać. Biały nalot wygląda paskudnie i będzie powoli wykańczać roślinę. Jak uwolnić glebę w doniczce od pleśni? Wystarczy sprawny piekarnik i chwila wolnego czasu.
Dlaczego w doniczce pojawia się pleśń?
Pleśń rozwija się w ziemi, bo ma zapewnione optymalne warunki. Lubi wysoką wilgotność powietrza. Zwykle pojawia się w podłożu u roślin, które są często przelewane i stoją w ciemnych pomieszczeniach.
Jak pozbyć się pleśni z ziemi? Wystarczy ją upiec w piekarniku
Na początku wykładamy blachę pergaminem, a potem rozsypujemy na niej spleśniałą glebę. Skrapiamy ją wodą, mieszamy i opcjonalnie znów lekko polewamy wodą (nie można przesadzić – inaczej ziemia będzie przemoczona, a musi być tylko lekko wilgotna!).
Blachę wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 90°C i pieczemy glebę przez pół godziny. Podczas grzania musimy ją kilka razy przemieszać. Po wyznaczonym czasie wyciągamy formę z podłożem i studzimy. Później umieszczamy w doniczkach i wsadzamy kwiaty.
Pod wpływem wysokiej temperatury ziemia zostanie niestety wyjałowiona, lecz równocześnie wolna od pleśni i innych patogenów.
Czy ziemię kupioną w centrum ogrodniczym też trzeba potraktować w ten sposób?
Tak. Ona również może zawierać pleśń, działającą destruktywnie na rośliny.
Czytaj też: Sprowadza do domu biedę i pecha. Tej rośliny lepiej się pozbyć