Znajoma zawsze podaje te roladki na Andrzejki. Goście aż piszczą na ich widok

roladki z szynki
fot. screen Youtube / Przepiski

Domowe roladki z szynki, które co roku na Andrzejki serwowała moja przyjaciółka, zawsze powalały wszystkich gości na kolana. A o przepis pytał chyba każdy. Gdy wreszcie dowiedziałam się, z czego dokładnie się składają, postanowiłam je natychmiast przyrządzić. Akurat wszystkie niezbędne składniki miałam w kuchni, więc od razu zabrałam się do roboty. Roladki wyszły mega smaczne i wszyscy domownicy również je zachwalali. Koniecznie przygotuj je u sobie. Prosty przepis już czeka.

REKLAMA

Roladek nie może zabraknąć na imprezie Andrzejkowej

Zabawa andrzejkowa będzie naprawdę udana, gdy zaserwujesz znajomym kilka przekąsek. Umilą wspólnie spędzany czas i dodadzą energii. Faszerowane roladki to tańsza i smaczniejsza alternatywna dla popularnego tatara.

Wystarczy zaopatrzyć się szynkę konserwową o prostokątnym kształcie i zawinąć w nią kilka znakomitych dodatków, m.in. warzywa konserwowe i serek śmietankowy. Po schłodzeniu rarytas można już dzielić na mniejsze porcje i podawać. Przekąska jest tak dobra, że zniknie z półmiska w okamgnieniu.

Przepis na popisowe roladki z szynki. Idealna przekąska na Andrzejki

Składniki:
8 plastrów szynki konserwowej
3 średnie ogórki konserwowe
8 marynowanych pieczarek
50 g majonezu
150 g śmietankowego serka kanapkowego

REKLAMA

Lista składników nie jest długa i w dodatku są one niedrogie. Zaopatrz się jeszcze w deskę do krojenia oraz folię spożywczą. Instrukcję przygotowania roladek znajdziesz w dalszej części artykułu.

Opis przygotowania:
Na początku posiekaj odsączone z zalewy pieczarki i ogórki, wrzuć je do naczynia i dokładnie połącz z serkiem kanapkowym i majonezem.

Na desce do krojenia połóż kawałek folii spożywczej i umieszczaj na niej plastry szynki – powinny lekko się dotykać, układając spory prostokąt.

Na takiej powierzchni równo rozprowadź farsz, a potem zacznij zwijać wszystko dość ścisło. Końce zabezpiecz folią. Włóż roladę do chłodziarki na około 60 minut.

REKLAMA

Jak serwować domowe roladki?

Schłodzony rulon rozpakuj i pokrój na mniejsze plastry, najlepiej o grubości ok. 1,5 cm. Rozmieść roladki na półmisku, na którym znajduje się sałata i podawaj. Ewentualne możesz położyć obok małą porcję ostrej musztardy. Masz ochotę na inne smaczne przekąski? Sprawdź przepis na chipsy warzywne. Polecamy też frytki belgijskie i ślimaki pizzowe.

Podziel się: