Nuggetsy z kurczaka z poniższego przepisu smakują tak dobrze, jak te, które podaje się w barach szybkiej obsługi. Ta pyszna przekąska jest prosta w przygotowaniu, a jeden tajemniczy dodatek sprawi, że to będą najznakomitsze nuggetsy w Waszym życiu. W czym tkwi ich sekret? Niewielka ilość parmezanu to strzał w 10! Chrupiąca panierka także daje niezły efekt, nie wspominając nawet o obłędnym sosie czosnkowym.
Za drobiowymi kąskami przepadają głównie dzieci, ale dorośli też sobie ich nie odmówią. Dziś pokazujemy recepturę, która zrobi furorę na każdej imprezie i będzie idealną przekąską do ulubionego filmu – nuggesty z dodatkiem parmezanu. Jak je przygotować? Nic trudnego – wystarczy wyciągnąć malakser z szafki i brać się do roboty.
Szybki i prosty przepis na nuggetsy z kurczaka
Składniki:
2 jajka
1 podwójna pierś z kurczaka
bułka tarta
4-5 łyżek drobno startego parmezanu
czosnek granulowany, pieprz, sól, szczypta ostrej papryczki, suszone oregano
mąka ziemniaczana
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze części i oczyszczamy z błonek, potem przekładamy do malaksera i rozdrabniamy. Dorzucamy przyprawy i 4 łyżki startego parmezanu, starannie mieszamy.
Zwilżamy dłonie i odrywamy porcje masy mięsnej i tworzymy z nich okrągławe, delikatnie spłaszczone kotleciki. Nic się nie stanie, jeśli nie będą mieć idealnego kształtu.
Roztrzepujemy jajko, dodajemy trochę soli. Na oddzielny talerzyk wsypujemy niedużą ilość mąki ziemniaczanej, a na kolejny – bułkę tartą połączoną z łyżką parmezanu. Drobiowe kąski panierujemy na początku w mące, potem w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, aż panierka ładnie się zarumieni.
Gotowe nuggetsy doskonale komponują się z sosem czosnkowym. Można podać je też na obiad ze świeżą surówką i frytkami. Smacznego.
Zobacz także: Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w piwie. Poznaj przepis