REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZrób tak filety z kurczaka. Danie 100x lepsze od kotletów

Zrób tak filety z kurczaka. Danie 100x lepsze od kotletów

filety z kurczaka w sosie śmietanowym
fot. screen Youtube / Essen Rezepte

Mięso kurczaka bardzo chętnie spożywamy na obiad. Jest zdrowe, delikatne w smaku i nie tuczy, bo – w porównaniu z wieprzowiną, zawiera mało tłuszczu. Zamiast kolejny raz serwować rodzinie pospolite kotlety, zaskocz ich niesamowitym pieczonym kurczakiem w sosie. To obiadowy pewniak, który zawsze wzbudza wielkie emocje przy stole. Tak będzie również w twoim domu. Przepis jest łatwy, więc nawet początkujący kucharze sobie poradzą.

REKLAMA

Filety z kurczaka nie są specjalnie drogie. Można je dostać praktycznie w każdym supermarkecie, a szansa, że komuś nie posmakują, jest niewielka. Drobiowe mięso jest bardzo smaczne i ma w kuchni szerokie zastosowanie. To podstawa rozmaitych potraw. Jeśli chcesz, by na nowo podbiło kubki smakowe twoich bliskich, zrób je według tej receptury. Pokrój filety w kostkę, a potem zalej najprostszym w świecie sosem i zapiecz w piekarniku. Szybki obiad, przy którym jest mało pracy, gotowy. Mięso wychodzi soczyste, a kremowy sos nadaje mu głębi smaku.

Przepis na filet z kurczaka w sosie śmietanowo-jajecznym

Lista składników:
2 filety z kurczaka
150 ml śmietanki
2 jajka
pomidor
bazylia
curry
natka pietruszki
zioła prowansalskie
30 ml oliwy z oliwek

Wykonanie:
Mięso pokrój w kostkę, posyp solą i wymieszaj.

REKLAMA

W naczyniu rozbełtaj jajka, stopniowo dodawaj śmietankę, mieszaj. Wsyp do niej zioła i ponownie łącz składniki. Powstałą mieszanką zalej kawałki kurczaka, a potem polej je oliwą z oliwek.

Umieść na potrawie plastry pomidora i posyp wierzch drobno pokrojoną pietruszką naciową. Włóż całość do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piecz przez 25 minut.

Po tym czasie mięso w aromatycznym sosie jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków. A oto nasze propozycje na witaminowy dodatek:

REKLAMA

Surówka profesorska
Colesław
Sałatka z marchewki i jabłka
Mizeria po szwedzku
Sałatka kościelnego

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA