Zrób to co ja i zrywaj świeżą natkę pietruszki przez cały rok
Pietruszki zwykle używamy do zup, sosów, dań mięsnych czy surówek. Ma rozległe zastosowanie w kuchni. Rosół bez niej, zupełnie straciłyby smak. W dodatku natka pietruszki jest bardzo zdrowa dla naszego organizmu. Do dyspozycji mamy dwie odmiany pietruszki: naciową i korzeniową. Jeśli chciałbyś zrywać świeżą zieleninę nawet w grudniu (o ile pozwoli na to pogoda), powinieneś pamiętać o kilku zasadach. Coraz więcej osób decyduje się na specjalne odmiany pietruszki, które można uprawiać przez cały rok. Sprawdź szczegóły.
REKLAMA
Do uprawy w ogrodzie polecana jest odmiana całoroczna pietruszki, na przykład: ‘Astra’. Ma bujną natkę o ciemnozielonej barwie i dobrze znosi chłody. Odmianę 'Cukrową’ pietruszki korzeniowej też można wysiewać na zbiór zimowy. Jej korzenie nie są zbyt długie, ale mają za to jasny, dorodny miąższ, przyjemnie pachną i dobrze smakują.
Jak dbać o pietruszkę, by mieć plony 12 miesięcy w roku?
Nic trudnego, wystarczy zaopatrzyć się w odmianę pietruszki mrozoodpornej, która przezimuje w glebie na zewnątrz. Trzeba jednak mieć na uwadze ważną rzecz. Natka nie będzie tak pachnąca i wybarwiona jak latem. Ale dla jej prawdziwych miłośników nie jest to żadną przeszkodą.
Aby cieszyć się pachnącą i soczyście zieloną pietruszką przez cały rok, trzeba wykopać korzeń tej rośliny, najlepiej po 15 października, a nawet w kolejnym miesiącu (ważne, by zrobić to zanim nadejdą przymrozki), a potem włożyć go do doniczki z glebą, pamiętając, by górny fragment nie był całkiem schowany. Doniczkę warto postawić na parapecie, gdzie jest jasno i ciepło. Regularne podlewanie rośliny to podstawa, ale warto zachować umiar. Jak widać, nieograniczony dostęp do aromatycznej i pysznej natki nawet przez cały rok jest możliwy. Natka wzbogaci smak zup, sałatek i dziesiątek innych potraw.
REKLAMA