zupa czosnkowa
fot. Unsplash

Zupa czosnkowa jest idealnym pomysłem na pyszne i rozgrzewające danie w chłodne dni. Jest bardzo zdrowa, ponieważ znajduje się w niej naturalny antybiotyk, czyli czosnek, który uchroni nas przed przeziębieniem. Jak zrobić aromatyczną zupę czosnkową? Poznaj prosty przepis Magdy Gessler.

Zupa czosnkowa idealnie sprowadzi się jako zimowy obiad. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem ziołowych grzanek. Jak przygotować delikatną, kremową i aromatyczną zupę czosnkową? Przepis Magdy Gessler jest najlepszy i prosty w przygotowaniu.

Zupa czosnkowa  – przepis Magdy Gessler

Składniki:

8-10 ząbków czosnku
duży por
4 ziemniaki
1,2 l bulionu
100 ml śmietanki 30 proc
łyżeczka tymianku
masło
olej
dwie bułki
2 łyżki musztardy
szczypiorek

Zupa czosnkowa Magdy Gessler – przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła oraz łyżkę oliwy, a następnie siekamy czosnek w cienkie paski i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Po upływie 1 minuty smażenia dodajemy cienko posiekanego pora (białą część), a potem kroimy ziemniaki w kostkę.  W momencie zeszklenia pora, wrzucamy ziemniaki i doprawiamy tymiankiem.

Wlewamy bulion do garnka i czekamy aż zacznie wrzeć, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, aż zmiękną kartofle. Po tym czasie wlewamy zahartowaną śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko musimy teraz zblendować.

Jak zrobić grzanki? Przygotowujemy je w czasie, kiedy zupa się gotuje. Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy musztardę oraz tymianek i wszystko mieszamy. Następnie wdypujemy na patelnię pokrojone w kostkę bułki i dokładnie mieszamy. Potem wykładamy papierem blachę do pieczenia i przekładamy na nią grzanki. Pieczemy w piecu nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Grzanki muszą być chrupiące.

Do przygotowanej zupy czosnkowej wrzuć grzanki, a następnie dodaj szczypiorku dla ozdoby. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę