Zupa pomidorowa
fot. Pixabay

Pomidorówka znajduje się w czołówce najpopularniejszych polskich zup. Za sprawą pomidorów ma wyrazisty i kwaskowy smak. Przyrządź ją z podsmażanych warzyw i przekonaj się, jak polepszy się jej smak.

Zupę pomidorową możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Część osób gotuje ją na rosole z poprzedniego dnia, dodając tylko koncentrat pomidorowy i śmietanę. Inni natomiast nie wyobrażają sobie tej potrawy bez przecieru pomidorowego. Dziś zachęcamy was do zrobienia zupy z dodatkiem podsmażanych pomidorów. Wypróbujcie ten przepis koniecznie.

Zupa pomidorowa z podsmażanych pomidorów – przepis

Składniki:
50-60 dag pomidorów
indycze skrzydło lub szyja
kawałek korzenia selera
1 pietruszka
1 cebula
1 marchewka
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki oleju
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
100 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:
Zacznij od obrania pietruszki, korzenia selera i marchewki, opłucz warzywa i przełóż je do garnka. Dodaj umyte mięso i zalej całość ok. 4 l chłodnej wody. Gotuj na średnim płomieniu, a gdy pojawią się szumowiny, zbierz je łyżką.

Obierz i pokrój w kostkę cebule, podsmaż na oleju, a następnie dodaj posiekane w kostkę pomidory i przeciśnięty czosnek. Wszystko chwilę przesmaż, aby odparował nadmiar wody, często mieszając. Jeżeli chcesz, aby zupa pomidorowa miała gładką konsystencję, całość możesz zmiksować. Do gotującego się bulionu wrzuć podsmażone pomidory oraz koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, ziele angielskie, odrobinę pieprzu i soli.

Gotuj zupę ok. pół godziny na niewielkim gazie. Śmietankę rozprowadź z niewielką ilością zupy, przelej do garnka, zamieszaj i zagotuj. Danie dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Serwuj z ugotowanym ryżem lub makaronem, przed podaniem możesz oprószyć je pokrojonym koperkiem albo natką pietruszki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę