Zupa z pomidora i papryki smakuje lepiej niż pomidorówka! Poznaj przepis

Zupa z pomidora i papryki

Zupa z pomidora i papryki oprócz tego, że pysznie smakuje, to w dodatku ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie.  Każdy z nas jadł choć raz w życiu pomidorówkę, ale mało kto smakował połączenia papryki i pomidora. Tę zupę robi się błyskawicznie i smakuje lepiej niż tradycyjna pomidorowa. Zobacz oraz wypróbuj tego przepisu!

REKLAMA

Zupa sprawdza się na każdą okazję, a najbardziej popularną jest pomidorowa, z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Taki klasyk smakuje obłędnie, ale co jeśli chcemy spróbować zrobić nieco inną wersję? Idealnym pomysłem będzie właśnie zupa przygotowana z pieczonych warzyw, podana ze świeżą pietruszką. Zdrowa i przepyszna, jej smak na pewno Cię zachwyci! Ten przepis jest idealny także dla wegetarian.

Zupa z z pomidora i papryki – przepis

Zupa z pomidora i papryki

REKLAMA

Składniki:

» 1 cebula

» 2 ząbki czosnku

» 1 łyżka oliwy

» 1 łyżka masła

» 4 duże, czerwone papryki

» 3 do 4 duże pomidory, malinowe lub bawole serca

» ok. 1 łyżeczka soli

» 1/2 łyżeczki pieprzu

» 3/4 łyżeczki bazylii

» 1/2 łyżeczki lubczyku

» ok. 3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni, góra-dół, Papryki umyj dokładnie, a potem przekrój na pół, usuń pestki i gniazda nasienne. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż papryki i włóż do piekarnika na 15 minut.  Kiedy skórka się wybrzuszy i będzie się mocno rumienić to wyjmij papryki, następnie włóż je do miski i szczelnie zawiń folią. Zostaw tak na kilka minut, wtedy papryka się zaparzy i łatwiej ściągnąć z niej skórkę.

REKLAMA

Obrane papryki pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę i ząbki czosnku obierz i pokrój, następnie sparz pomidory i usuń z nich skórkę, także pokrój. Do garnka wlej oliwę i dodaj masło, potem wrzuć na to cebulę z czosnkiem i podsmażaj, aż całość się zeszkli. Dodaj pomidory, przyprawy oraz gotuj wszystko na średnim ogniu przez 10 minut, a po tym czasie dodaj paprykę i gotuj przez 8-10 minut.

Dolej wodę i zmiksuj całość blenderem, aż będzie jednolita. Dolewaj wodę stopniowo, aby uzyskać konsystencję, która nam najbardziej smakuje.

I gotowe – zupę najlepiej podać na gorąco, możesz posypać wierzch pietruszką, pokruszonym serem feta, a makaron zastąpić domowymi, chrupiącymi grzankami.


Lubisz makaron do pomidorówki? Zaskocz bliskich i zrób go samodzielnie w domu. Poznaj prosty i smaczny przepis na swojski makaron. Mniam!


REKLAMA