Ciasto marchewkowe bez jajek w 5 minut to idealna propozycja na szybki i pyszny deser. Poznaj przepis i koniecznie zapisz go na później.
Chyba każdy z nas lubi szybkie przepisy na pyszne ciasta. Dlatego przedstawiamy rewelacyjną i w dodatku wegańską recepturę na marchewkowe ciasto bez jajek w składzie. W dodatku zrobisz je w kilka minut. Przepis znajduje się poniżej.
Ciasto marchewkowe bez jajek w 5 minut. Przepis
Składniki:
» 400 g marchwi
» 180 ml oleju słonecznikowego
» 150 g musu jabłkowego
» 150 g cukru
» 1 opakowanie cukru waniliowego
» szczypta soli
» 300 g mąki
» 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 200 g zmielonych orzechów laskowych
» polewa z białej czekolady
Przygotowanie:
Marchew zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, następnie dodaj do nich cukier, cukier wanilinowy, mus jabłkowy i olej słonecznikowy. Zmiksuj chwilę do połączenia się składników. Do oddzielnej miseczki wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz orzechy laskowe zmielone, a potem wymieszaj. Dodawaj stopniowo do marchewkowej masy i miksuj na niskich obrotach.
Przelej gotową masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę do suchego patyczka. Po upieczeniu polej ciasto polewą z białej czekolady, a potem pozwól ostygnąć. Smacznego!