Anna Lewandowska postanowiła podzielić się z nami swoją recepturą na kultowe racuchy. Tych słynnych placuszków chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Gwiazda zmodyfikowała tradycyjny przepis i podała racuchy nieco inaczej. W jej daniu nie rządzi nabiał, tylko napój roślinny. Racuchy smakują pysznie.
Za racuchami przepadają zarówno mali, jak i duzi. To rewelacyjny pomysł na błyskawiczną i zdrową przekąskę. Ich przyrządzenie zajmuje bardzo mało czasu. Lewandowska do placuszków na patelni dodaje soczyste jabłko, dzięki czemu smak deseru wprawia kubki smakowe w prawdziwy zachwyt. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, usmażyć i wyborna przekąska jest gotowa.
Przepis Anny Lewandowskiej na racuchy z jabłkami
Składniki:
1 jajko
1,5 szklanki ciepłego napoju roślinnego
1 duże jabłko
10 g drożdży
2,5-3 szklanki mąki owsianej
1 łyżka cukru kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Do dużego naczynia dajemy mąkę owsianą, cukier kokosowy i podgrzany napój roślinny (np. migdałowy, sojowy, ryżowy), a także jajko i drożdże. Wszystko dobrze mieszamy.
Jabłko myjemy, obieramy i przekrawamy na pół, usuwając przy tym gniazda nasienne. Resztę kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wykładamy porcje ciasta. Na wierzchu każdego placuszka umieszczamy kawałek jabłka i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Racuchy posypujemy niewielką ilością cynamonu. Smacznego.
Zobacz także: Pieczone ziemniaki będą obłędnie chrupiące. Pamiętaj o 1 dodatku