REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto z truskawkami i rabarbarem budzi apetyt. Zrobisz je w mig

Ciasto z truskawkami i rabarbarem budzi apetyt. Zrobisz je w mig

ciasto z truskawkami i rabarbarem
fot. screen Youtube / Słodki Blog

Wilgotne i puszyste ciasto z sezonowymi owocami na wyciągnięcie ręki. Doskonale sprawdzi się w ciepłe wiosenne dni. Przygotuj ten smakołyk i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.

REKLAMA

Skoro mamy sezon na rabarbar, to czemu z tego nie skorzystać? Zrób rodzince miłą niespodziankę i przygotuj placek z truskawkami i/lub rabarbarem. Jest wyrośnięty, puszysty, a owoce doskonale się uzupełniają. Oto receptura na deser, który jest wprost stworzony do kawy.

Desery z sezonowymi owocami są pyszne, zdrowe i idealnie sprawdzają się w ciepłe dni. Można je przyrządzić także ze śliwkami, wiśniami, brzoskwiniami, malinami i wieloma innymi owocami. To ciasto pokochają wszyscy i z pewnością będą chcieli więcej, dlatego niewykluczone, że cała blacha zniknie w 1-2 dni. Warto dodać, że po wyciągnięciu ciasta z piekarnika w całym domu unosi się obłędny zapach.

Przepis na ciasto z truskawkami i rabarbarem

Składniki (na tortownicę 22 cm):
200 g owoców (mieszanka rabarbaru i truskawek) + 1 łyżka cukru
130 g cukru drobnego
2 duże jajka lub 3 mniejsze
100 g rozpuszczonego masła
200 g śmietany kwaśnej
szczypta soli
260 g mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

REKLAMA

Sposób wykonania:
Owoce płuczemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym, zwykłym cukrem i odrobiną soli na jasny i puszysty krem. Dodajemy chłodne masło, śmietanę, mieszamy za pomocą szpatułki. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, a potem wsypujemy w dwóch partiach do masy, mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyścielonej papierem pergaminowym, na wierzchu umieszczamy owoce i posypujemy je łyżką cukru. Wstawiamy deser do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (grzanie: góra-dół) i pieczemy przez 40-50 minut. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Czytaj też: Smaczny jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną. Idealny poobiedni deser

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA