Czasami mamy ochotę na zjedzenie jednego szczególnego deseru. Chodzi oczywiście o słynne ciasto marchewkowe. Dla wielu osób to właśnie ono jest najsmaczniejszym wypiekiem. Dziś zdradzamy wspaniały przepis, dzięki któremu wyjdzie idealny. Ciasto marchewkowe z dodatkiem ananasa, to naprawdę udane połączenie. Zrobisz je bardzo szybko.
Ciasto marchewkowe jest miękkie, puszyste i wilgotne, a tych cech niełatwo doszukać się w innym wypiekach. Deser wilgotność zawdzięcza tartej marchewce i ananasowi, które oddają swój płyn podczas pieczenia do ciasta.
Dzięki orzechom pekan deser przyjemnie chrupie, co jest dodatkowym atutem. Placek można przygotować na każdą okazję. Gdy tylko go spróbujesz, nie będziesz mógł się od niego oderwać. Smakołyk ma apetyczny kolor, wygląd i zapach. Doskonale smakuje w towarzystwie kawy.
Przepis na ciasto marchewkowe z ananasem
Składniki:
cukier – 3/4 szkl.
mąka pełnoziarnista – 3/4 szkl.
mąka pszenna – 3/4 szkl.
jajka – 3 szt.
ananas – 1 puszka
marchewka – 1 szt.
orzechy pekan – 1/3 szkl.
wiórki kokosowe – 1/3 szkl.
cynamon – 1,5 łyżeczki
soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki
olej – 3 łyżki
sól – 1 szczypta
domowy lukier do dekoracji
Przygotowanie:
Obierz i zetrzyj marchewkę na małych oczkach tarki. Wymieszaj w naczyniu mąkę pełnoziarnistą, mąkę pszenną, cynamon, sodę oczyszczoną i sól.
Jajka zmiksuj z cukrem, a po chwili dodaj olej. Obie mieszanki – suchą i mokrą połącz ze sobą i wymieszaj.
Do uzyskanej masy wrzuć wiórki kokosowe, startą marchewkę, orzechy pekan i odsączonego ananasa. Dobrze wymieszaj. Całość przełóż do formy do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 45 minut. Wystudzony deser polej domowym lukrem. Smacznego.
Czytaj też: Żółty Ser – ciasto bez pieczenia z 4 składników. Zrobisz je w 10 min