Jedną z najbardziej lubianych potraw kuchni polskiej są gołąbki. W różnych regionach przyrządza się je nieco inaczej. My prezentujemy recepturę pochodzącą z Podkarpacia. Dodatkiem do farszu na gołąbki jest kasza gryczana.
Gołąbki to danie znane i lubiane
Przepis na gołąbki jest znany ludziom od wieków, jednak ciężko oszacować skąd dokładnie wziął się ten specjał. Smaczne zawiniątka przyrządza się w nie tylko w Polsce, ale także w Rumunii czy Grecji. Używa się różnorodnych przypraw i składników, a danie jest serwowane przeważnie na obiad.
Klasyczne gołąbki nie zawierają zbyt dużo składników mineralnych i witamin. Mają wprawdzie witaminę C, a poza nią także kwasy tłuszczowe nasycone. To, jakich składników użyjemy, wpłynie na ich końcową wartość odżywczą. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na gołąbki podkarpackie. To potrawa bezmięsna, więc mogą po nią sięgać wegetarianie. Głównym składnikiem nadzienia jest prażona kasza gryczana. To produkt bardzo zdrowy i zalecany przez dietetyków.
Przepis na gołąbki podkarpackie
Składniki:
1 średnia biała kapusta
2 jajka
5 średnich ziemniaków
200 g prażonej kaszy gryczanej w woreczkach
4 łyżki masła
2 szklanki bulionu
2 cebule
pieprz i sól
Sposób wykonania:
Kapustę obgotować. Z każdego liścia wyciąć gruby nerw. Odłożyć duże i dorodne liście, a pozostałymi wyłożyć spód i boki naczynia. Kaszę doprawić solą i gotować tak jak podano na opakowaniu. Ziemniaki obrać i rozdrobnić na tarce o najmniejszych oczkach, potem odcisnąć nad naczyniem. Skrobi z ziemniaków nie wylewać.
Cebulę posiekać i podsmażyć, następnie doprawić pieprzem i solą, zamieszać. Farsz zawijać w liście kapusty i umieszczać gołąbki w garnku. Wierzch przykryć pojedynczymi liśćmi. Do garnka wlać bulion, wszystko przykryć i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 1 godzinę.
W kuchni podkarpackiej powyższe gołąbki są znane od dawna. Zostały trochę zapomniane, a teraz znów wracają do łask. Nic dziwnego, są przecież wyborne. A wszystko dzięki kaszy gryczanej. W farszu lekko czuć też ziemniaki. Podkarpackie gołąbki warto podać z sosem z suszonych grzybów.
Czytaj też: Pierogi czekoladowe to kulinarny hit. Z tym farszem wychodzą przepyszne