Tak pysznego ciasta czekoladowego jeszcze nie jadłeś. Składa się z prostych składników, jest błyskawiczne, łatwe i przede wszystkim rozpływa się w ustach.
Czekoladowe ciasto to przepyszny, prosty deser. Jego smak sprawia, że nie można przejść obojętnie. Biszkopt jest miękki, a krem ganache idealnie do niego pasuje. To ciasto przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom czekolady, poznaj przepis.
Tak pysznego ciasta czekoladowego jeszcze nie jadłeś. Przepis
Składniki:
» 4 jajka
» 6 łyżek cukru
» 20 g margaryny lub masła
» 100 g czekolady
» 4 łyżki mąki
» 1 proszek do pieczenia
» 500 ml śmietanki kremówki
» 300 g czekolady do gotowania
Przygotowanie:
Margarynę lub masło włóż do szklanej miseczki, następnie dodaj czekoladę. Rozpuść w mikrofali i wymieszaj, a potem do miseczki wsyp mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj. Białka oddziel od żółtek, a potem ubij je na sztywną piankę. Do żółtek dodaj cukier i ubij na puszystą masę, następnie dodaj margarynę z czekoladą i wymieszaj. Dodaj mąkę, a na koniec dodaj ubitą piankę i wymieszaj.
Przelej masę do formy (21x36cm) i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez 20 minut. Po upieczeniu pozwól by ciasto ostygło. W tym czasie podgrzewaj śmietankę kremówkę i dodaj do niej czekoladę. Gdy się rozpuści zdejmij z ognia i przelej od razu na spód ciasta. Gdy ciasto ostygnie całkowicie, możesz je kroić. Smacznego!