Jeśli nie miałeś jeszcze okazji spróbować ciasta „Porzeczkowiec”, to koniecznie nadrób zaległości. Ten deser składa się z czekoladowego ciasta, masy serowej, bitej śmietany i oczywiście dżemu porzeczkowego, który jest królem wypieku. Ciasto smakuje rewelacyjnie i idealnie sprawdzi się jako deser po obiedzie.
Sezon na porzeczki tuż tuż. Do ciasta możesz użyć dżemu ze sklepu, a jeszcze lepiej, gdy zrobisz go sam – tutaj znajdziesz dokładny przepis. Ciasto Porzeczkowiec idealnie nadaje się na różne przyjęcia jako pyszny poczęstunek dla gości. Koniecznie wypróbuj tę recepturę. Ciasto naprawdę robi wrażenie.
Przepis na ciasto „Porzeczkowiec”
Składniki (na blaszkę około 25x35cm):
Ciasto kakaowe:
3/4 szkl. cukru
2 niepełne szkl. mąki pszennej tortowej
3/4 szkl. wody
4 pełne łyżki kakao
3/4 szkl. oleju
1/3 szkl. cukru
6 jajek
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
niecała szklanka cukru pudru
750 g sera białego zmielonego
cukier waniliowy
300 g masła
Dodatkowo:
1/3 szkl. cukru pudru
500 ml śmietanki 36%
2 słoiczki dżemu porzeczkowego
250 g serka mascarpone
czekolada deserowa do posypania deseru
Wykonanie:
Najpierw zrób ciasto kakaowe. Do garnka dodaj cukier, kakao, wodę i olej – wszystko mieszaj i gotuj. Po zagotowaniu masę odstaw do wystygnięcia. Oddzielone od żółtek białka ubijaj na sztywno. W kolejnym naczyniu ucieraj żółtka z cukrem (1/3 szkl.), a potem do kogla-mogla przełóż zimną masę kakaową i miksuj. Wsyp mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, a także proszek do pieczenia – całość ucieraj na aksamitne ciasto. Przełóż do niego ubitą wcześniej pianę i lekko wymieszaj szpatułką. Na dnie formy ułóż papier pergaminowy, przełóż ciasto i piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180°C (tryb: góra-dół, bez termoobiegu) przez 35-40 minut (sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest suche). Ostudź je i przekrój na 2 spody.
Masło i ser powinny mieć temp. pokojową. Jeśli masz ser w kostkach, to najpierw go zmiel, natomiast serka z wiaderka możesz użyć od razu. Masło ucieraj z dodatkiem cukru pudru, aż stanie się puszyste, a potem etapami (nadal mieszając) dodawaj ser. Na jednym ze spodów ciasta kakaowego rozprowadź dżem porzeczkowy, następnie przykryj go masą serową i połóż drugi spód kakaowy. Jego wierzch także posmaruj dżemem i włóż deser do chłodziarki.
Do naczynia przełóż zimną śmietankę 36% i ubijaj ją. Gdy delikatnie się zagęści, wsyp cukier puder, a po chwili dodaj też serek mascarpone – całość miksuj do chwili, aż krem dobrze zgęstnieje. Teraz rozprowadź go równomiernie na dżemie. Deser posyp startą czekoladą deserową bądź gorzką, a potem umieść na całą noc w lodówce. Smacznego.
Polecamy także: Sernik łaciaty to prawdziwy przysmak. Będziesz jeść go na okrągło