Młode ziemniaki już od wielu tygodni można kupić w sklepach czy na straganach. Jeśli masz zapas tych warzyw w domu, to koniecznie przygotuj je w ten sposób. Będą smakowite i bardzo aromatyczne, a wszystko za sprawą koperku. Ten przepis na młode ziemniaki otrzymałam od znajomej. Mogłabym jeść je codziennie!
Rewelacyjne młode ziemniaki, które rozpadają się pod widelcem
Latem sezonowych warzyw i owoców jest w Polsce bez liku. Chyba wszyscy uwielbiamy młode ziemniaczki. Podane w towarzystwie surówki i kotleta schabowego tworzą sycące i pyszne danie obiadowe. Bulwy będą smaczniejsze, gdy podasz je z koperkiem – a najlepiej z podwójną jego porcją. Dzięki temu warzywa będą podwójnie dobre. Jak przygotować ten uwielbiany dodatek obiadowy? Moja koleżanka gotuje je w wodzie z gałązką kopru. Zielenina wspaniale podkręca smak warzyw. Ponadto nie możesz zapomnieć o posypaniu koperkiem już ugotowanych ziemniaków na talerzu. Takie danie to mistrzostwo.
Patent na pyszne młode ziemniaki z koperkiem
Składniki:
3 gałązki kopru
4 młode ziemniaki
1,5 łyżki masła
sól do smaku
1 łyżka posiekanego koperku
Sposób wykonania:
Zamiast kopru możesz użyć rozmarynu, ząbka czosnku lub nasion kminku – wszystko zależy od Twoich upodobań kulinarnych. Na początku wlej do garnka wodę, posól ją i dodaj do niej połowę masła, gałązkę kopru i ziemniaki. Później je odcedź i usuń koper.
Dodaj do naczynia pozostałą porcję tłuszczu mlecznego i porządnie wstrząśnij garnkiem, aby bulwy się nim pokryły. Do naczynia dodaj pokrojony koperek i ponownie potrząśnij naczyniem. Cel jest ten sam – kartofle powinny oblepić się przyprawą. Podwójnie koperkowe ziemniaki są gotowe do podania. Smacznego.
Tak przygotowane ziemniaki będą znakomitym dodatkiem do kotletów schabowych marynowanych w piwie, na które przepis znajdziesz tutaj.