Kaktus to smakowite ciasto idealne na lato. Zrobisz je w kilku łatwych krokach i nawet bez uruchamiania piekarnika. Wszyscy miłośnicy słynnych, barwnych lodów powinni skosztować tego specjału.
Ciasto kaktus to pyszna kolorowa słodycz, która spolegliwie kopiuje popularne lody o identycznej nazwie. Receptura jest polecana każdemu wielbicielowi słodyczy. Będą nim zachwycone zwłaszcza dzieci. Za sprawą urzekającego wyglądu i bajecznego smaku ciasto staje się przedmiotem wielu pochwał.
Kolorowe ciacho idealnie sprawdzi się na lato. Zaspokaja apetyt na słodkie, a w dodatku świetnie orzeźwia i co ważne – można je przygotować bez pieczenia.
Ja przygotować ciasto kaktus? Przepis krok po kroku
Składniki:
300 g malin
400 g twarogu
500 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
620 ml śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
300 g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
2 opakowania galaretki cytrynowej
paczka herbatników
żółty barwnik
zielony barwnik
opcjonalnie: pestki malin
Przygotowanie:
W szklance gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny i 2 galaretki, mieszamy do rozpuszczenia się, a potem odstawiamy do wystygnięcia. Dno tortownicy wykładamy pergaminem i umieszczamy warstwę kruchych ciasteczek.
Maliny przecieramy przez sitko, do białego sera wsypujemy cukier puder i miksujemy. Po chwili dodajemy mleko skondensowane, miksujemy i łączymy z zastygającą galaretką, ponownie mieszamy robotem.
Pół litra śmietanki zaczynamy ubijać na sztywno, a potem powstałą masę dzielimy na 2 porcje. Do jednej z nich dodajemy barwnik w kolorze żółtym, a do reszty kremówki dodajemy przetarte maliny.
Na herbatnikach rozprowadzamy żółty krem i wkładamy deser do chłodziarki na kilkanaście minut. Po tym czasie na ciasto wykładamy czerwoną masę i umieszczamy w lodówce na ok. 60 minut.
Pozostałą porcję śmietanki przelewamy do rondelka, dorzucamy białą czekoladę i podgrzewamy do czasu, aż się roztopi. Dodajemy barwnik w kolorze zielonym i starannie mieszamy. Na tym etapie możemy dodać pestki malin. Deser wyciągamy z chłodziarki i oblewamy zieloną polewą ze wszystkich stron, a potem chłodzimy w lodówce, aby wszystkie warstwy dobrze zastygły. Smacznego.
Czytaj też: Fenomenalne ciasto Promyczek. Przy nim szarlotka to nic specjalnego