Sąsiadka dała mi przepis na pyszne ciasto. Zachwyciło mnie smakiem, puszystością i aromatem, dlatego przygotowuję je co tydzień.
Fantastyczny przepis na ciasto serowe ze świeżymi morelami. Niesamowicie pyszne i łatwe, dlatego wzięłam go od sąsiadki i zapisałam. Smak doprowadza do szaleństwa!
Sąsiadka dała mi przepis na pyszne ciasto. Przekonaj się i wypróbuj
Składniki:
(forma do pieczenia 24 cm)
» 1 jajko
» 60 g cukru
» 1 łyżeczka cukru waniliowego
» 120 g masła
» 280 g mąki
» skórka cytryny
Na masę serową:
» 200 g moreli
» 2 łyżki skrobi kukurydzianej
» 3 łyżki wody
» 660 g serka śmietankowego np. mascarpone
» 110 g cukru pudru
» 2 jajka
» 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
» 1/3 szklanki gęstej śmietany 36% tłuszczu
» 6 kawałków moreli
» 30 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Morele przekrój na pół a potem zmiel w blenderze na mus. Skrobię kukurydzianą wymieszaj z wodą, następnie dodaj do musu morelowego i wymieszaj. Przelej na patelnię, a potem podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj, aż zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj ciasto: Mąkę przesiej na blat, następnie dodaj cukier i cukier waniliowy oraz zimne masło, skórkę z cytryny i jajko. Wyrób ciasto i wyłóż je na tortownicy – wyklej także boki. Wstaw do lodówki.
Przygotuj masę serową: Do serka śmietankowego dodaj ostudzony mus morelowy, cukier, jajka, skrobię kukurydzianą, a następnie zmiksuj. Dodaj śmietankę i wymieszaj delikatnie. Na spód wyłóż połówki moreli, a potem wyłóż na to masę serową. Ułóż kolejne połówki moreli, a następnie posyp płatkami migdałów.
Piecz ciasto w 180 stopniach przez 50-60 minut. I gotowe, smacznego!