REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPianka czereśniowa - przepis. Najlepsze ciasto bez pieczenia, jakie jadłam tego lata

Pianka czereśniowa – przepis. Najlepsze ciasto bez pieczenia, jakie jadłam tego lata

ciasto bez pieczenia pianka czereśniowa
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Pianka czereśniowa to lekkie, orzeźwiające i pyszne ciasto bez pieczenia. Powstaje w mgnieniu oka – nie musisz przyrządzać spodu, piec go w piekarniku i czekać, aż ostygnie. W przepisie użyjesz gotowych ciasteczek, które wystarczy zmielić i połączyć z masłem. To doskonałe rozwiązanie, gdy nie masz czasu na pieczenie, a chcesz szybko podać rodzinie coś wyjątkowego. Poznaj przepis na ciasto Pianka czereśniowa. To absolutny hit tego lata!

REKLAMA

Ciasto Pianka Czereśniowa bez pieczenia idealnie sprawdzi się na upalne dni. Deser rozpływa się w ustach, a do tego jest łatwy w przygotowaniu. Możesz go modyfikować według własnych upodobań kulinarnych, na przykład dodając ulubione owoce.

Szybki przepis na ciasto bez pieczenia „Pianka czereśniowa”

Lista składników:
100 g masła
200 ml mleka skondensowanego bez cukru
300 g ciastek zbożowych
2 opakowania galaretki wiśniowej
400 g wydrylowanych czereśni
50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Sposób wykonania:
Masło rozpuść w garnku na niewielkim gazie i delikatnie ostudź. Ciasteczka rozkrusz w malakserze na proszek, a potem wrzuć do naczynia i dodaj płynne masło – wszystko starannie wymieszaj łyżką.

REKLAMA

Tortownicę wyłóż folią aluminiową i przełóż do niej ciasteczkowo-maślaną masę. Dokładnie rozprowadź ją łyżką, a na koniec delikatnie dociśnij. Gotowy spód ciasta włóż na 30 minut do chłodziarki.

Galaretki wiśniowe rozpuść w gorącej wodzie (400 ml) i odstaw do wystudzenia. Do naczynia wlej mleko zagęszczone i miksuj do czasu, aż zwiększy objętość i zgęstnieje, a potem dodaj chłodną galaretkę i wymieszaj. W tym momencie dorzuć czereśnie bez pestek, wymieszaj i umieść w lodówce na 10 minut.

Tężejącą masę równo rozprowadź na spodzie z ciastek i masła. Następnie deser włóż do chłodziarki na 2 godziny. Później jego wierzch ozdób czekoladą startą na małych oczkach tarki. Smacznego.

REKLAMA

Czytaj też: Szarlotka z agrestem bez pieczenia to mistrzostwo. Jej smak powali Cię na kolana

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA