REKLAMA
ShareInfo.plPoradyCukinia obrodzi jak nigdy wcześniej. Wystarczy pamiętać o 1 triku

Cukinia obrodzi jak nigdy wcześniej. Wystarczy pamiętać o 1 triku

cukinia - krzak
fot. Pixabay

Cukinia to uniwersalne warzywo, które jest bazą wielu potraw, między innymi kotletów, zup czy leczo. Ponadto żaden miłośnik grillowania nie odmówi sobie plastrów cukinii prosto z rusztu. Jeśli posadziłeś cukinię i chcesz uzyskać bogate plony, to konieczne zastosuj jedną sztuczkę.

REKLAMA

Jeśli chcesz, aby tegoroczna cukinia urosła gigantyczna, to koniecznie wypróbuj ten 1 patent uprawy warzywa. Na czym polega?

Pamiętaj, że cukinie „mutanty” nie są bez wad. Duże okazy mają grubą i twardą skórę, więc na surowo nie smakują zbyt dobrze, dlatego trzeba je wcześniej ugotować. W dodatku mają dość spore pestki. Najsmaczniejsze są cukinie młode o średnich rozmiarach. Nie są łykowate i mają soczysty miąższ. Wobec tego, im młodsze warzywo, tym lepiej.

Jak mieć zawsze pokaźne plony cukinii?

Czekanie, aż warzywo urośnie do gigantycznych rozmiarów, jest zbędne. Okazuje się, że zerwanie cukinii o długości ok. 5-10 cm, zmobilizuje sadzonkę do zawiązywania następnych owoców. W ten sposób można łatwo pomnożyć zbiory.

REKLAMA

Gdy pogoda będzie dopisywać, to pierwsze cukinie można zbierać już w czerwcu, mniej więcej cztery miesiące po siewie. Ostatnich zbiorów dokonuje się zwykle pod koniec września, a nieraz nawet w pierwszych dniach października. Zatem warzywo owocuje stosunkowo długi czas – nawet kilka miesięcy. To znakomita wiadomość dla wszystkich jego wielbicieli. Podłużny okaz może gościć na stołach dłużej, niż Ci się wydaje. Wystarczy, że zerwiesz ją w dobrym momencie (gdy nie będzie zbyt mocno przerośnięta).

Jak przechowywać cukinię?

Cukinię należy przechowywać w odpowiednich warunkach. Najlepiej znosi temperaturę około 10°C. Preferuje także suche i ciemne miejsca, wówczas może przetrwać nawet trzy tygodnie po zbiorze.

Czytaj też: Słonecznik marnieje? Domowy nawóz pobudzi go do życia. Urośnie gigantyczny

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA