Cukinia obrodzi jak nigdy wcześniej. Wystarczy pamiętać o 1 triku

cukinia - krzak
fot. Pixabay

Cukinia to uniwersalne warzywo, które jest bazą wielu potraw, między innymi kotletów, zup czy leczo. Ponadto żaden miłośnik grillowania nie odmówi sobie plastrów cukinii prosto z rusztu. Jeśli posadziłeś cukinię i chcesz uzyskać bogate plony, to konieczne zastosuj jedną sztuczkę.

REKLAMA

Jeśli chcesz, aby tegoroczna cukinia urosła gigantyczna, to koniecznie wypróbuj ten 1 patent uprawy warzywa. Na czym polega?

Pamiętaj, że cukinie „mutanty” nie są bez wad. Duże okazy mają grubą i twardą skórę, więc na surowo nie smakują zbyt dobrze, dlatego trzeba je wcześniej ugotować. W dodatku mają dość spore pestki. Najsmaczniejsze są cukinie młode o średnich rozmiarach. Nie są łykowate i mają soczysty miąższ. Wobec tego, im młodsze warzywo, tym lepiej.

REKLAMA

Jak mieć zawsze pokaźne plony cukinii?

Czekanie, aż warzywo urośnie do gigantycznych rozmiarów, jest zbędne. Okazuje się, że zerwanie cukinii o długości ok. 5-10 cm, zmobilizuje sadzonkę do zawiązywania następnych owoców. W ten sposób można łatwo pomnożyć zbiory.

Gdy pogoda będzie dopisywać, to pierwsze cukinie można zbierać już w czerwcu, mniej więcej cztery miesiące po siewie. Ostatnich zbiorów dokonuje się zwykle pod koniec września, a nieraz nawet w pierwszych dniach października. Zatem warzywo owocuje stosunkowo długi czas – nawet kilka miesięcy. To znakomita wiadomość dla wszystkich jego wielbicieli. Podłużny okaz może gościć na stołach dłużej, niż Ci się wydaje. Wystarczy, że zerwiesz ją w dobrym momencie (gdy nie będzie zbyt mocno przerośnięta).

REKLAMA

Jak przechowywać cukinię?

Cukinię należy przechowywać w odpowiednich warunkach. Najlepiej znosi temperaturę około 10°C. Preferuje także suche i ciemne miejsca, wówczas może przetrwać nawet trzy tygodnie po zbiorze.

Czytaj też: Słonecznik marnieje? Domowy nawóz pobudzi go do życia. Urośnie gigantyczny

Podziel się: