Strzelczyk dodaje to do drożdżówki i dzięki temu jest niesamowicie pulchna i smaczna. W dodatku pozostaje świeża nawet na drugi dzień. Poznaj przepis.
Tomasz Strzelczyk to kucharz i youtuber, którego filmiki kulinarne są bardzo popularne. I wcale nie jest to czymś zadziwiającym, bo jego przepisy wychodzą każdemu, w dodatku smakują przepysznie. Strzelczyk zaskoczył nas ostatnio przepisem na drożdżówkę z dodatkiem serka mascarpone. Zapach podczas pieczenia był nieziemski! Zapisz przepis poniżej na dłużej.
Strzelczyk dodaje to do drożdżówki. Wychodzi obłędna
Składniki:
» 500 g mąki
» 40 g drożdży świeżych
» 250 ml mleka
» 3 żółtka
» 1 jajo
» 70 g masła
» 90 g serka mascarpone
» 60 g cukru
» szczypta soli
» 1 cukier waniliowy
» kilka śliwek
Kruszonka:
» 140 g masła
» 200 g mąki
» 100 g cukru
» 50 g posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Mleko wlej do garnka, a następnie na bardzo małym ogniu podgrzewaj. Do większego naczynia rozkrusz drożdże, dodaj cukier i podlej podgrzanym mlekiem. Wymieszaj, następnie dodaj mąkę – 2-3 łyżki i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, nie zapomnij przykryć ściereczką.
W garnku rozpuść masło, następnie jajka wbij do miseczki i dodaj do nich cukier. Wymieszaj dobrze i dodaj to do spienionego rozczynu drożdżowego. Mieszaj, a potem wsyp cukier waniliowy i stopniowo wsypuj mąkę. Dodaj też szczyptę soli, następnie zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, albo możesz użyć do tego robota kuchennego. Wyrabiaj, a pod koniec wlej roztopione masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.
Przykryj ściereczką i odłóż ciasto do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Blaszkę wysmaruj masłem, a potem wrzuć do niej wyrośnięte ciasto drożdżowe. Delikatnie wyrównaj masę, a potem odstaw ponownie do wyrośnięcia – na 20 minut.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj zimne masło, mąkę i cukier z pokruszonymi migdałami. Wierzch wyrośniętego ciasta wysmaruj lekko roztopionym masłem, a potem poukładaj połówki śliwek posypanych mąką, miąższem do góry. Posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 ,a następnie piecz przez 45 minut.