Kiedy po raz pierwszy przygotowałam to ciasto i zaprezentowałam je swoim bliskim, wszyscy byli zachwyceni. Teraz rodzina błaga mnie, abym ten deser serwowała im codziennie. Gdy w końcu ulegnę i go zrobię, to znika z blachy momentalnie, co wcale mnie nie dziwi. Ciasto jest wyborne. Koniecznie je przygotuj, póki trwa jeszcze sezon na maliny.
Pomysł na sezonowy smakołyk
Ciasta bez pieczenia sprawdzą się doskonale, gdy nie chce nam się odpalać piekarnika (albo go nie mamy). O tej porze roku też możemy cieszyć się malinami prosto z krzaczka. Warto coś smacznego z nich przygotować, a ciasto z nutą tych owoców to chyba najlepszy pomysł. Przepyszna malinowa delicja zawróci ci w głowie.
Ciasto bez pieczenia Malinowa delicja – prosty przepis
Składniki:
250 g Delicji malinowych
150 g biszkoptów
woda z cytryną (poncz do biszkoptów)
400 g świeżych malin
30 g cukru pudru
400 g jogurtu greckiego
80 ml wrzątku do żelatyny
8 g żelatyny
2 paczki galaretki malinowej, każda o masie 75 g
250 ml wrzątku do galaretek
700 ml śmietanki 30%
wiórki gorzkiej czekolady na wierzch
Sposób przygotowania:
Opłucz maliny i osusz na ręczniku papierowym. Wybierz owoce świeże i jędrne. W szklance wrzącej wody rozpuść galaretki malinowe, lekko ostudź. W blaszce (20 cm x 30 cm) umieść biszkopty. Nasącz je mieszanką wody z cytryną.
Zimną śmietankę w ilości 400 ml ubijaj. Gdy zgęstnieje, to etapami dodawaj do niej jogurt grecki. Każdą porcję błyskawicznie łącz z masą. Na koniec strumyczkiem dolewaj chłodną i lekko zastygającą galaretkę, mieszaj.
Połowę pianki równo rozprowadź na biszkoptach w formie. Na wierzchu umieść maliny, przykryj je pozostałą masą, a potem ułóż na niej warstwę delicji. Deser włóż do chłodziarki, aby trochę stężał.
Ubij resztę śmietany i wymieszaj ją z letnią żelatyną (rozrobioną wcześniej we wrzątku). Znów wstaw ciasto do lodówki, a przed serwowaniem udekoruj je wiórkami czekolady.
Jak podać ciasto Malinowa delicja?
Deser na szybko z malinami najlepiej smakuje schłodzony. Warto pamiętać, że nie sprzyja mu wysoka temperatura – wtedy może się nieco rozpłynąć. Ciasto to wymarzony dodatek do herbaty lub kawy.
Czytaj też: Ciasto kruche z budyniem i borówkami. Prosty przepis na deser jak u babci