Szukasz pomysłu na smaczny deser, który osłodzi jesienne popołudnia i oczaruje wszystkich domowników? Wypróbuj rewelacyjne ciasto Jesienna fantazja. Ten frykas ma obłędny smak i zawsze się udaje. Biszkopt, mus jabłkowy oraz korzenne ciasteczka to trio wprost stworzone na jesień. Twoja rodzina pokocha ten wypiek.
Ciasto Jesienna fantazja to raj dla podniebienia
W domu zawsze warto mieć w zanadrzu coś słodkiego. Gdy z niezapowiedzianą wizytą wpadną do nas goście lub sami będziemy mieli ochotę na spałaszowanie czegoś słodkiego, to ciasto będzie jak znalazł. W dodatku każdy łakomczuch z pewnością chciałby dostać taki deser po obiedzie.
Od tego wypieku aż trudno się oderwać, więc jeśli masz sporą rodzinę, to nie dziw się, że cała blacha zniknie ze stołu w kilka chwil. Nic dziwnego, ciasto jesienna fantazja wygląda niesamowicie kusząco, jest wyborne i łatwe do zrobienia.
Przepis na zjawiskowe ciasto Jesienna fantazja
Składniki:
ciasteczka karmelizowane lub korzenne
2 galaretki cytrynowe
2 kg jabłek
sok z cytryny
⅓ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
2 cukry waniliowe
½ szklanki cukru
2 żółtka
½ szklanki mąki tortowej
100 g masła
5 łyżek miodu
300 g orzechów włoskich
łyżka cukru pudru
Sposób wykonania:
Na początku przyrządź biszkopt. Żółtka oddziel od białek i białka miksuj na sztywno, potem sukcesywnie łącz pianę z cukrem i żółtkami. Kontynuuj ucieranie.
Do powstałej masy dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, całość lekko wymieszaj.
Na dnie formy umieść papier pergaminowy, przelej do niej przygotowaną masę biszkoptową. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz ciasto przez ok. 20 minut.
Przyrządź mus jabłkowy: jabłka obierz, zetrzyj na większych oczkach tarki i praż w garnku przez kwadrans. Następnie dodaj do nich galaretki cytrynowe i sok z cytryny. Porządnie wymieszaj i ciepłą masę równo rozprowadź na biszkopcie. Przykryj ją ciastkami.
Na krem budyniowy: w garnku umieść masło, cukier waniliowy i 750 ml mleka – zagotuj. Do naczynia wsyp pół szklanki mąki tortowej, budynie śmietankowe, pół szklanki cukru i dodaj 2 żółtka oraz 250 ml mleka. Mieszaj, a potem przelej składniki na gotujący się nabiał. Dalej mieszaj, aż uzyskasz gęsty krem. Przenieś go na ciasteczka.
Ostatni etap to przygotowanie orzechowej polewy. Orzechy połącz na patelni z masłem, miodem i cukrem pudrem, a następnie rozprowadź mieszankę na wierzchu deseru. Gdy się wystudzi, włóż go do chłodziarki na całą noc. Smacznego.
Czytaj też: Ciasto z bananami to raj dla podniebienia. Nie musisz go piec