Ciasto z bananami to raj dla podniebienia. Nie musisz go piec

ciasto z bananami
fot. screen Youtube / Kulinarne przygody

To ciasto bananowe na szybko na pewno pokocha każdy miłośnik słodyczy. Jest łatwe do przygotowania, a przy okazji nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Rezultat zdumiewa i wygląda na to, że zyska aprobatę nie tylko najmłodszych.

REKLAMA

Receptura na ciasto z bananami bez pieczenia jest banalna i gwarantujemy, że nie będziecie mieć z nią żadnych problemów. Słodycz, co prawda wymaga odrobiny poświęcenia, ale smak podwójnie wynagrodzi cały wysiłek. Herbatki w połączeniu z bananem i orzeszkami ziemnymi to będzie od tej pory Wasze ulubione trio. Niejeden łasuch oszaleje na punkcie tego smakołyku.

Szybki przepis na ciasto bananowe bez pieczenia

Składniki:
3 opakowania budyniu waniliowego
ulubione herbatniki np. maślane
3 spore banany, dość dojrzałe
1 litr mleka
masło orzechowe, najlepiej domowe
25 g cukru pudru
200 g miękkiego masła lub margaryny
90-110 g cukru
500 ml zimnej śmietany 30%
80 ml gorącej wody
2 płaskie łyżeczki żelatyny
orzeszki arachidowe według uznania

Opis przygotowania:
Na początku rozpuść proszek budyniowy w szklance mleka. Do garnka wlej resztę nabiału i podgrzewaj, a potem wsyp do niego cukier. Gdy zacznie wrzeć, dodaj mieszankę mleczno-budyniową i gotuj przez kilka minut – regularnie mieszaj masę, aby nie było grudek. Budyń odstaw do wystygnięcia.

REKLAMA

Masło ucieraj mikserem, powoli przekładaj do niego krem budyniowy, nieustannie miksując. Obrane banany pokrój w niewielkie plastry. Skrop je dokładnie sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją.

Formę wyłóż pergaminem i na całym dnie rozmieść herbatniki. Rozprowadź na nich część budyniowej masy i umieść kawałki bananów. Lekko dociśnij je palcem, a następnie ułóż drugą warstwę ciasteczek. Teraz rozsmaruj na nich masło orzechowe i znów ułóż warstwę herbatników. Przykryj je pozostałą porcją budyniu. Żelatynę namocz we wrzącej wodzie, wymieszaj i ostudź.

Śmietanę z cukrem ubij na sztywny puch, a potem połącz z żelatyną. Wyłóż masę na wierzch deseru i równo ją rozsmaruj. Wierzch posyp orzeszkami. Ciasto wstaw do chłodziarki na kilka godzin. Smacznego.

Jak podać powyższe ciasto bananowe?

Zimny specjał możesz zaserwować do popołudniowej kawy lub herbaty. Taka słodycz wspaniale umili resztę dnia. Najmłodszym koneserom możesz podać deser ze szklanką mleka.

REKLAMA



Podziel się: