REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSuperobiad zrobisz w 30 minut. Tak pyszny, że znika, zanim zdąży ostygnąć

Superobiad zrobisz w 30 minut. Tak pyszny, że znika, zanim zdąży ostygnąć

zapiekanka makaronowa
fot. screen Youtube / Obżarciuch

Różnorodna zapiekanka makaronowa sprawdzi się jako szybki i sycący posiłek po męczącym dniu. Potrawa daje zastrzyk energii i syci na długo. Jednocześnie jest wyśmienita i gdy spróbujesz jeden kęs, nie będziesz mógł przestać jeść dalej.

REKLAMA

Zapiekankę makaronową przygotujesz bez piekarnika

Ta receptura przypomina popularnego w Ameryce mac’n’cheese. Makaron i ser to połączenie idealne i udaje się nawet bez zapiekania. Obróbka cieplna ma miejsca na patelni.

Zapiekanka z patelni to sposób na szybki obiad

Poza makaronem kluczowy w tej recepturze jest ser. Najlepsza będzie sucha (bez zalewy) mozzarella. Przed dodaniem do potrawy zetrzyj ją na tarce o większych otworach. Ale nic się nie stanie, jeśli wykorzystasz do zapiekanki klasyczny ser żółty, a zielony groszek zastąpisz kukurydzą. Danie również się uda i będzie pyszne.

Przepis na zapiekankę z kurczakiem, makaronem i pomidorami

Składniki:
350 g makaronu (dowolny kształt, np. świderki)
pół kg mięsa z udek kurczaka
mrożony groszek lub bób
2 puszki krojonych pomidorów
pół kg startego żółtego sera, lub mozzarelli (może być mieszanka obu)
pieprz, sól
ulubiona przyprawa lub miks przypraw, np. gyros
pęczek szczypiorku lub dymki
olej do smażenia

REKLAMA

Wykonanie
Kurczaka pokrój w kosteczkę i podsmaż z ulubioną przyprawą na odrobinie tłuszczu. Gdy mięso się usmaży i zarumieni, dodaj pomidory konserwowe i opcjonalnie mrożone składniki. Duś, a za moment wlej sporą ilość wody (makaron ją wchłonie).

Wszystko doprowadź do wrzenia. Wsyp makaron i gotuj, aż zmięknie, uważając, by danie nie przywarło do dna naczynia. Gdy będzie taka potrzeba, dolej więcej wody.

Gdy kluski będą już al dente, wrzuć żółty ser, zachowując trochę (w szczególności mozzarellę) na wierzch. Połącz ser z makaronem, wysyp na powierzchnię pozostałą porcję sera i pokrojony szczypiorek. Wszystko przykryj pokrywką i duś przez kilka minut. Zapiekankę podawaj jeszcze ciepłą, smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA