Różnorodna zapiekanka makaronowa sprawdzi się jako szybki i sycący posiłek po męczącym dniu. Potrawa daje zastrzyk energii i syci na długo. Jednocześnie jest wyśmienita i gdy spróbujesz jeden kęs, nie będziesz mógł przestać jeść dalej.
Zapiekankę makaronową przygotujesz bez piekarnika
Ta receptura przypomina popularnego w Ameryce mac’n’cheese. Makaron i ser to połączenie idealne i udaje się nawet bez zapiekania. Obróbka cieplna ma miejsca na patelni.
Zapiekanka z patelni to sposób na szybki obiad
Poza makaronem kluczowy w tej recepturze jest ser. Najlepsza będzie sucha (bez zalewy) mozzarella. Przed dodaniem do potrawy zetrzyj ją na tarce o większych otworach. Ale nic się nie stanie, jeśli wykorzystasz do zapiekanki klasyczny ser żółty, a zielony groszek zastąpisz kukurydzą. Danie również się uda i będzie pyszne.
Przepis na zapiekankę z kurczakiem, makaronem i pomidorami
Składniki:
350 g makaronu (dowolny kształt, np. świderki)
pół kg mięsa z udek kurczaka
mrożony groszek lub bób
2 puszki krojonych pomidorów
pół kg startego żółtego sera, lub mozzarelli (może być mieszanka obu)
pieprz, sól
ulubiona przyprawa lub miks przypraw, np. gyros
pęczek szczypiorku lub dymki
olej do smażenia
Wykonanie
Kurczaka pokrój w kosteczkę i podsmaż z ulubioną przyprawą na odrobinie tłuszczu. Gdy mięso się usmaży i zarumieni, dodaj pomidory konserwowe i opcjonalnie mrożone składniki. Duś, a za moment wlej sporą ilość wody (makaron ją wchłonie).
Wszystko doprowadź do wrzenia. Wsyp makaron i gotuj, aż zmięknie, uważając, by danie nie przywarło do dna naczynia. Gdy będzie taka potrzeba, dolej więcej wody.
Gdy kluski będą już al dente, wrzuć żółty ser, zachowując trochę (w szczególności mozzarellę) na wierzch. Połącz ser z makaronem, wysyp na powierzchnię pozostałą porcję sera i pokrojony szczypiorek. Wszystko przykryj pokrywką i duś przez kilka minut. Zapiekankę podawaj jeszcze ciepłą, smacznego.